Шефът на разузнаването става генерален консул в Мюнхен

OFFNews 12 юли 2018 в 09:55 4362 0

Шефът на разузнаването става генерален консул в Мюнхен

Председателят на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Драгомир Димитров ще бъде назначен на дипломатическа служба.

На 9 юли правителството е взело решение, с което назначава Димитров на поста генерален консул в Мюнхен. Досегашният консул Антоанета Байчева ще бъде освободена. Преди да оглави разузнаването Димитров е бил част от екипа на българския посланик в Берлин Меглена Плугчиева.

За сега не е ясно кой ще замени Димитров, който оглавява разузнаването от 2012 година. Тогава Национална служба "Сигурност" беше военизирана, а след приемането на пакета закони за спецслужбите беше преименувана на Държавна агенция "Разузнаване" и девоенизирана.

Димитров е бил служител в МВР през 90-те години, като кариерата му в специалните служби стартира в Държавна сигурност два месеца и половина преди 10 ноември 1989 г.

По закон председателят на държавна агенция "Разузнаване" се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок 5 години и може да бъде преназначен за още толкова. или освободен по свое желание. Димитров оглавява системата от 2012 г., когато тя се наричаше Национална разузнавателна служба и преназначен при преименуването й през 2015 г. за нов 5-годишен мандат.

Димитров не се появява пред медиите. Последната му публична изява беше свързана с доклад за работата на службата по сделката с продажбата на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ. Тогава стана ясно, че по данни на разузнаването чешката компания е имала намерение да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но била склонна да отстъпи до 200 млн. евро. Тогава Димитров изрази мнение, че цената на сделката е била много по-голяма, отколкото компанията е можело да бъде продадена реално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови