Секции извън страната са отворили по-късно заради болни членове от комисиите

OFFNews 02 октомври 2022 в 14:20 1036 0

Цветозар Томов и Росица Матева

Снимка Стопкадър

Цветозар Томов и Росица Матева

Основният проблем при откриването на секциите извън страната е множеството отсъствия. Причините за това са две - доста болни хора - повечето с COVID-19, които в последния ден се е оказало, че не могат да изпълняват функциите си и за пореден път някои от назначените хора от политическите партии не са се явили. 

Това заяви говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Цветозар Томов на брифинг. 

Томов допълни, че са започнали да отварят секциите в Северна Америка и Канада, а първите резултати от Австралия и Нова Зеландия вече са пристигнали, като няма проблем с досега приетите протоколи.

В български секции в Турция говорят на турски и нарушават тайната на вота. ЦИК ги предупреди да спрат

Говорителят на ЦИК посочи, че се очаква повишаване на напрежението след няколко часа, когато започнат да приключват изборите в Турция. "Този път сме се подготвили да съкратим времето, в което бавим комисиите, защото те трябва да изчакат потвърждение от нас, че всичко е наред с документите", каза той. 

Росица Матева - също говорител и зам.-председател на ЦИК, заяви, че към 13:30 ч. са получени 6 жалби. 2 от тях са за нарушения в работата на секционните избирателни комисии, а другите са свързани с агитация и публикуване на социологически проучвания. Има и 35 сигнала от граждани, като 17 са за агитация в социалните мрежи.

На още две места е преустановено гласуването с машини - едната секция е в 26 МИР, а другата - в Търговище.

"Общо в 23 секции се гласува с хартиени бюлетини. В Кюстендил, Стара Загора и Пловдив са разменени машините от съседни секции. Взето е решение гласуването да продължи, като в края на изборния ден разписките там ще се броят", добави Матева. 

Тя припомни, че избирателната активност към 11 ч. е 8,89 %

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови