Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин пристига днес

Георги Ангелов 18 март 2022 в 09:46 5739 7

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин (вдясно)

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин, което е еквивалент на министър на отбраната. пристига днес, 18 март, на двудневно работно посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. 

Заков и секретарят по отбраната Лойд Остин ще проведат среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“, съобщиха от министерството на отбраната. Ще бъдат обсъдени "перспективите за развитие на двустранното сътрудничество". В събота Остин ще се срещне с Кирил Петков.  

Според публикации на медии, като Би Би Си, САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят и това ще е една от темите, които ще бъдат обсъдени.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейна система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга.

Страни от НАТО снабдяват Украйна с преносими противовъздушни ракетни устройства тип "Стингър", които още по време на съветската война в Афганистан нанесоха на окупаторите сериозни вреди. Германия вече достави на Украйна 500 броя "Стингър", няколко хиляди такива системи са доставили и други държави от НАТО. Украйна разполага освен това с преносими противовъздушни ракети съветско производство, които също влизат в бой. Те обаче работят сами при малки летящи на ниска височина хеликоптери, изтребители или щурмовите самолети. За да се осигури защита срещу тях и срещу руските ракети, са необходими системи с далечен обсег.

Украйна притежава стари съветски системи за ПВО от типа S-300. Те са в състояние от далечно разстояние да локализират и елиминират не само хеликоптери, но и бойни самолети и дори балистични ракети. Преди началото на войната Украйна е разполагала с 250 установки, но не е ясно колко от тях функционират. Българските С-300 са произведени през 1988 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

4

редовно четящ

18.03 2022 в 11:28

Нормално, ние сме слабото звено в НАТО и ЕС, ние сме още послушни към кремъл.

900

1

emil01

18.03 2022 в 10:24

Изключително важно посещение, което трябва да се следи с голям медиен интерес.
Не е пресилено да се каже, че днес и утре се решава съдбата на България - дали страната ще се включи в трета световна война (срещу Русия), пращайки системи за противовъздушна отбрана на Украйна.
(Изключително интересно е и че Борисов беше арестуван точно вчера - терминът "отвличане на вниманието" просто веднага се появява.)
България трябва да остане напълно неутрална в тази война. Не можем да си позволим друго, защото сме буквално до зоната на военните действия. От Украйна до нас са 300 км по права линия.
Даже и да искат, американците не могат толкова бързо да реагират на руски удар по нас (не дай Боже).
 
X

Да помогнем на украинските деца!