СДС иска оставката на Цветанов заради битите Начкови

OFFNews 23 януари 2012 в 12:40 321 0

Мартин Димитров. Снимка:БГНЕС
Мартин Димитров. Снимка:БГНЕС

От СДС разпространиха декларация по повод случая с ареста на семейство Начкови и поискаха оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Полицейското насилие в българското общество вече се превръща в норма. За пореден път станахме свидели на полицейски произвол от страната на ръководеното от министър Цветан Цветанов министерство на вътрешните работи", пише в декларацията на Съюза. От партията припомнят, че преди няколко месеца са съобщили, че Радослав Божинов е бил пребит от полицаи на централна софийска улица заради дългата си коса.

"Преди това полицията нахлу в дома на невинно семейство в Кърджали. Полицейският произвол унижи и лекари във Варна, Благоевград и Горна Оряховица. В същото време силовите упражнения на служителите на МВР бързо се забравят, скрити зад мъмрения и дисциплинарни наказания без никакви последствия", пишат от партията на Мартин Димитров. В позицията си СДС се обръщат с въпроси директно към Цветанов.

Сините се интересуват дали е използвана ненужна полицейска сила при задържането и обиска на жилището на семейство Начкови и защо са били ангажирани сили на ГДБОП за задържането на двама цивилни граждани, които очевидно не принадлежат към терористична или организирана престъпна група. Какво е наложило употребта на помощни средства срещу двама невъоръжени цивилни граждани и били ли са те предупредени съгласно закона за намерението на полицаите да използват репресия срещу тях. Открити ли са доказателства за каквато и да е престъпна дейност, с изключение на 5-те кутии цигари, които да са обосновали задържането на семейството, питат от СДС и изтъкват, че след като не са били открити данни за извършено престъпление в дома на семейството, защо сем. Начкови не са били незабавно освободени, а са отведени в управлението на МВР, в нарушение на чл. 65 ЗМВР. Задържана ли е дъщерята на пострадалите - Ралица Начкова, на какво основание и има ли връзка между създадената от нея група "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", питат СДС.

"Този случай е поредният шанс на премиера Борисов да предприеме решителни мерки, за да гарантира защитата на правата на всеки един български гражданин, които започват с незабавната оставка на министър Цветанов", завършва декларацията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!