Сблъсъци на земеделския протест пред МС (снимки)

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата

OFFNews 13 февруари 2024 в 12:27 1797 2

Протест

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Стигна се до сблъсъци на протеста на земеделските производители пред Министерския съвет (МС). Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата. 26-те организации, които се отцепиха от зърнарите и продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев, днес блокираха движението на възловия столичен булевард, където се намира МС. 

Вчера председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов обяви от името на всички, че днес ще има протест пред сградата на правителството и този път той няма да е мирен. Синапов посочи, че с колегите му ще поемат отговорност за действията на протестиращите.

Премиерът Николай Денков е отказал среща с протестиращите земеделци. Това твърдят Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България, цитирани от БНР. Те са внесли в деловодството на Министерския съвет декларация с искането на протестиращите

Стана ясно, че в сектора се оформя и трети фланг - около сдружение "Обединените земеделски производители", които се срещнаха със земеделския министър. Те заявиха, че се подготвя второ споразумение с властта и подчертаха, че не искат оставката на Вътев, но бяха категорични, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще блокират границата с Гърция в края на седмицата.

Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Снощи Денков заяви, че правителството и браншовите организации на земеделските производители са подписали споразумение. Той обясни, че към текста на споразумението, предложен от правителството, е била добавена още една точка, съгласно която ще се сформира група, която ежемесечно ще проверява как се изпълнява договорката.

Работната група ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците, уточни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

13.02 2024 в 21:14

Години наред работещите българи им плащаме помощи за какво ли не. Все имат нужди.
Явно ние, останалите, нямаме нужди и не искаме да печелим повече за семействата си.
Явно, тези "производители предпочитат да си даваме парите на тях!
Явно, таваните на различните видове помощи ще им се увеличават за наша сметка!
Яжте българска продукция. Ама как, като масата от тази продукция е боклук, скъп боклук, за който вече сме платени в помощи.
Ами не искам да плащам отново за същия скъп боклук!

За качествени продукти на български производители давам и ги приветствам!

723

1

user4eto

13.02 2024 в 13:44

Терористи!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика