Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съветниците от БСП искат повече охрана за училищата

OFFNews 25 ноември 2015 в 14:32 1545 0

Да засили охраната на общинските училища и детски градини в столицата иска групата съветници от БСП в доклад, внесен в СОС. 

В доклада се казва, че след последните трагични събития в сърцето на Европа, с особена острота стои въпросът за сигурността в учебните и детски заведения на територията на столицата, съобщиха от БСП-София. Охраната в училищата у нас и в частност в София, от години е нерешен въпрос, което стана особено видно след трагичния инцидент в двора на училище в Сливен. 

Част от училищата, поради липса на достатъчно средства не са наели охранителна фирма и охранителният режим се осъществява от назначени от самите училища портиери, които нямат правомощията на охранители, а и по всяка вероятност нямат и капацитета да изпълняват охранителна дейност. 

При останалите училища, които се охраняват от охранителни фирми, проблемът е в качеството на предоставяната услуга. Поради „непрестижност” на охраняваните обекти – училища и детски градини – охранителите обикновенно са пенсионери или лица със съмнителни интелектуални и дори физически възможности. 

В много от училищата оградите на дворовете не са в добро състояние и достъпът е възможен от няколко места, което затруднява допълнително осъществяването на охранителната дейност. 

Голяма част от училищата нямат достатъчно средства, за да разширят видеонаблюдението извън помещенията, в които се провеждат зрелостните изпити. 

На базата на направените констатации, общинските съветници от БСП предлагат да бъдат взети следните мерки:

Да се направи преглед на състоянието на охраната в детските градини и училищата на територията на столицата за резултатите, от който да се информира постоянните комисии по „Образование, култура, наука и културно многообразие” и „Обществен ред и сигурност” на СОС. 

В предстоящото обсъждане на бюджета на Столична община за 2016 г. да се планират средства за цялостно решение на проблема с оградите на училищните дворове, с цел гарантиране сигурността на учащите се. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!