Съветници от ПГ 5 искат референдум за инсталацията за отпадъци в София

OFFNews 08 октомври 2018 в 12:56 2623 0

Снимка Архив

Съветниците от Политическа група 5 в Столична община искат в София да се проведе местен референдум за това дали да се изгради инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ София. 

Доклад с повече от 10 страници аргументи и мотиви входира днес Политическа група 5 (ПГ5) в деловодството на Столичния общински съвет (СОС). Докладът е подписан от 15 общински съветника от целия опозиционен спектър в СОС, а основната тема е искането за провеждане на референдум с въпроси, пряко свързани с инвестирането на над 300 млн. лв. в една остаряла технология за изгаряне на отпадъци. 

Смятаме, че един проект, който е стартирал преди повече от десет години с едни намерения, вече има нужда от сериозно преосмисляне и преоценка и точно за това с усилията и подкрепата на нашите колеги от СОС, които се съгласиха, че тази тема е надпартийна, внасяме конкретен доклад, каза Иван Велков. Той допълни, че доклада на ПГ 5 е опит за призоваване към здравия разум, връщане на полето на смисления разговор и включването на всички заинтересовани страни в тази важна за столицата ни тема.

Симеон Славчев припомни, че един от приоритетите на ПГ 5 от началото на мандата им е прякото участие на гражданите в управлението на София и в частност казуса със завода за изгаряне на отпадъци. Внасянето на искане за провеждане на местен референдум е един от механизмите, с които можем да работим в СОС в интерес на гражданите. По темата няма нито политически, нито обществен консенсус.

Трябва да бъдат разгледани всички възможни алтернативни решения и смятаме, че референдума ще даде тази възможност, каза Венци Мицов от ПП Глас Народен.

Това е обществена кауза и надпартийна инициатива. Благодарим на всички колеги от различните политически партии в СОС, които подкрепиха и подписаха доклада, завърши Светльо Витков от ПП Глас Народен.

СОС одобри на 17 май заема, за да стартира проекта с обща стойност 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро са европейски средства по програма "Околна среда".

Съветниците от "Политическа група 5" бяха против заема, те настояваха проектът да бъде замразен и да се направи нов анализ на технологията за изгаряне RDF.

От БСП искат инсталацията да се разположи при завода за отпадъци до село Яна. Според социалистите в СОС поемането на дълг от Топлофикация ще доведе до увеличение на цената на парното. Демократична България иска референдум за изграждането на инсталацията.

От ГЕРБ обясняват, че целта на заема е да не се забави изпълнението на проекта и предвидените в еврофондовете средства за него до 2020 г. да бъдат възстановени от Еврокомисията и да не останат за сметка на бюджета. Изплащането на 40% от финансирането по оперативната програма "Околна среда" цели и да се вдигне процентът на платените по нея средства и да не се намали бюджетът ѝ.

Предстои общината да внесе искане за отпускане на финансиране по оперативната програма "Околна
среда", което трябва да бъде разгледано и от Европейската комисия. След евентуално одобрение трябва да бъде обявен търг за проектиране и строителство, което ще отнеме 3 години. Крайният срок за изграждането на когенерацията е 2023 г.

Според кмета Йорданка Фандъкова с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София“ вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляваме емисиите, които в момента ТЕЦ-а емитира във въздуха. Фините прахови частици от ТЕЦ „София“ с новата инсталация намаляват с 6,2 т. на година или с 9,6 на сто, обясни тя пред СОС.

Инсталацията на София е проектирана с комплексна 4-степенна система за очистване на отработените газове от най-съвременно поколение. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката й са до 7 млн. евро на година. В момента ние плащаме 5 млн. лв. за оползотворяване в циментовите заводи и то за количества по-малки от заложените за МБТ. Предстоят нови конкурси и можете да си дадете сметка, че тази цена ще нараства с увеличение на количествата, категорична бе Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови