Съветът на Европа призова България да въведе видеозапис на разпити и да осигурява защитник

Предлага се обвинените в насилие служители по сигурността да бъдат отстранявани

OFFNews 02 октомври 2020 в 18:49 3787 0

Снимка Image by Bruno /Germany from

Съветът на министрите към Съвета на Европа прие резолюция, в която призовава властите в България да въведат видеозапис на разпитите на задържани граждани. Отправен е призив за осигуряване при искане от задържаните на достъп до защитник при разпитите в полицията, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел. 

Настоява се за осигуряване на бърза и качествена лекарска грижа, както и на освидетелстване на наранявания, получени при задържане в полицията или на други места за лишаване от свобода. Предлага се въвеждане на автоматична система към прокуратурата за разглеждане на жалби срещу полицейско насилие и на данни от медицински свидетелства, издадени след полицейски арест.

Българските власти са призовани да осигурят национална система със статистика за жалбите, разследванията и дисциплинарните и наказателните мерки, наложени за малтретиране на задържани и да подкрепят извършването на оценка от омбудсмана или неправителствени организации в тази посока. Настоява се с необходимите конституционни или законови изменения да бъде осигурен съдебен надзор над отказите за образуване на разследване, както и да бъдат въведени законови възможности за наказание за извършването на мъчения и за изтръгването на показания от заподозрени в извършването на престъпление.

Отправен е призив предварителните проверки и разследванията на твърдения за претърпяно насилие при разпит да бъдат извършвани от прокурори и следователи, които нямат връзка с уличените служители на реда. Предлага се обвинените в насилие служители по сигурността да бъдат отстранявани от длъжност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Политика

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !