Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Съвещание при Борисов, решават за войски по границата с Гърция заради мигранти

OFFNews 08 април 2019 в 08:51 2495 2

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Премиерът Бойко Борисов свиква съвещание с министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на вътрешните работи Младен Маринов за ситуацията по границата ни с Гърция.

Българската граница е заплашена след бунтове на бежанци в лагер до Солун. Те искат да продължат пътя си към Германия.

Каракачанов вече заяви, че към момента няма непосредствена опасност от мигрантска вълна към България заради напрежението в лагера на границата на Гърция със Северна Македония.

Въпреки това вицепремиерът предложи при необходимост да се изпратят 3 000 военнослужещи и техника в помощ на МВР за възпиране на групи от нелегални мигранти.

МВР шефът Младен Маринов съобщи по БНР, че полицията и жандармерията засилват присъствието си в района на границата с Гърция. 

По информация от гръцките власти напрежението сред мигрантите край Солун вече е овладяно. 

Имало е призив поток на мигранти да премине през България, съобщи директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков по Нова тв. Той уточни, че става дума за кюрдски гражданин, в чийто призив се споменава името на България. Там се коментира Северна Македония, и евентуално, ако не се получи, през България, обясни комисар Кичиков.

Той потвърди, че е имало организация за пътуване на голяма група от хора по определен маршрут чрез SMS-и, но преди това такава е направена и във Facebook.

Това е процес, който тече от известно време, може би месец-два. Ние имахме готовност и трябваше да вземем мерки, ако искаме да бъдем адекватни, защото не знаехме накъде може би могло тръгне този поток от хора”, коментира шефът на "Гранична полиция". По думите му има проблем, но той не е на българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews