САЩ са готови да назоват лицата, които участват в корупционни практики (видео)

Свободна Европа 11 февруари 2020 в 19:38 6391 1

Снимка svobodnaevropa.bg

САЩ са готови да назоват още корумпирани лица, когато това е необходимо за борбата с корупцията. В интервю за Свободна Европа заместник помощник държавният секретар Матю Палмър коментира, че Съединените щати са в готовност, когато е необходимо, да предоставят на българските власти информация по случая със съдия Андон Миталов.

Палмър беше на посещение в България седмица след като държавният секретар Майк Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ заради участие в "сериозна корупция".

“Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление”, каза Палмър.

На въпрос дали скоро се очаква да станат ясни имената и на други хора, включително такива на “по-високи позиции”, дипломатът отговори, че не иска да влиза в подробности за отделни случаи:

“Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията”.

“Няма да загатвам предварително конкретни решения”, каза Палмър. Забраните за влизане в САЩ, наложени на хора, заемащи публични длъжности и уличени в корупция, могат да се обявяват публично. Този инструмент Вашингтон прилага по целия свят. Досега за хора от България това не се беше случвало.

Западните Балкани в ЕС - не дали, а кога

Като отговорник за Западните Балкани Матю Палмър изрази съжаление за блокирането на началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония.

“Смятаме, че и двете страни по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона. От съществено значение е и Северна Македония, и Албания да имат ясно европейско бъдеще”, коментира Палмър. По думите му това би бил сигнал за целия регион.

Въпросът дали ЕС да отвори вратите си за преговори с Тирана и Скопие ще бъде в дневния ред на среща на Европейския съвет през март. САЩ се надяват, че отговорът на този въпрос ще бъде “да”.

“Бихме искали да видим вратите отворени. И двете страни изпълняват изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата през март”.

Според Палмър обаче пред европейската перспектива на Балканите има още едно предизвикателство - действията на руски агенти в региона.

Дейността на руските агенти на Балканите

“Със сигурност това е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение за Западните Балкани”, коментира дипломатът.

Освен за случая с отравянето на Емилиян Гебрев и опита за преврат в Черна Гора, Палмър спомена и други примери за руска намеса. “Като друг пример за злонамерена дейност бих посочил и усилията на Русия да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина”. По думите на дипломата САЩ имат визия за Западните Балкани, която е различна от руската.

"Визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия.

Русия предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, за забиват клин между Западните Балкани и Запада", обясни Палмър.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

12.02 2020 в 04:33

Ако назованите по име ще са от ранга на този съдия или пък на някой катаджия или на служител на Градска мобилност или пък ще извадят някой вече забравен политик - не, благодаря! Можем да минем и без тези гамени да си въртят политиката на наш гръб. В България и децата знаят имената на високопоставените корумпирани и корумпиращи та да чакаме отвъд океана да ни хвърлят прах в очите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!