Външно ще пита САЩ за конкретните случаи на корупция на съдия Андон Миталов

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2020 в 18:16 2031 0

По дипломатически път българското външно министерство ще поиска от Държавния департамент допълнителна информация за оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд.

Искането за допълнителна информация е от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Председателстващият съдийската колегия на ВСС Лозан Панов е изпратил писмо до министерството на външните работи, в което той информира за молбата на Висшия съдебен съвет.

Молбата ще бъде незабавно доведена до знанието на Държавния департамент на САЩ по дипломатически път, информират от външното ни министерство.

Държавният секретар Майкъл Помпео има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Това се казва в отговор от Държавния департамент на въпроси на OFFNews, свързани с първата публично наложената забрана на българския гражданин заради корупция.

Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г., по който бе наложена забраната, не дава конкретна дефиниция на „сериозна корупция, посочват още от Бюрото по международни въпроси в областта на наркотиците и правоприлагането. "По принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ", допълват от Държавния департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови