Quantcast

САЩ не подкрепят Турски поток и се надяват да си купим Ф-16

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2018 в 07:13 4733 5

САЩ не подкрепят Турски поток и се надяват да си купим Ф-16

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток”. Това заяви заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан пред bTV. Американският дипломат обясни, че изтребителите Ф-16 нямат аналог сред другите конкуренти.

Заместник-държавният секретар на Съединените щати Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България.

Както и за „Северен поток II”, американското правителство не подкрепя „Турски поток”. Това, което подкрепяме, както казах по-рано, е енергийна диверсификация. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция – България и Сърбия – България, които биха диверсифицирали източниците на газ, коментира дипломатът.

Според него изборът за покупка на изтребители Ф-16 блок 70 за българската армия е най-подходящият избор.

"Тя (системата) е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят „Грипен” не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16. Това е способна машина. Предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които „Локхийд Мартин” продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на „Грипен”. Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10", каза още той.

По думите му 8-те Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето.

"В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Не е като Черния петък или подобно събитие за търговия на дребно, става дума за национална сигурност и за участието на България като съюзник в НАТО. Вярваме, че тези Ф-16, които други съюзници в НАТО са закупили и ползвали, САЩ вече са направили значителна инвестиция в България, в българските Военновъздушни сили и в армията като цяло. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както „Грипен” не биха могли", каза още Съливан.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

5

Hissarion

17.12 2018 в 11:50

Ограничаването на приходите за руската икономика е далеч по-важно за САЩ от няколкото стари бангии, които ще шитнат на туземците. Едното е стратегически приоритет, другото е мижава комисионна за някой друг сенатор. Истерията покрай двата потока тепърва ще нараства.

8066

4

elbarbudo

17.12 2018 в 10:54

И аз имам това усещане - ще купим ефки и за сметка на това ще спрем турския паток да не минава през територията.

7911

3

kokoten

17.12 2018 в 10:17

...имам усещането,че ще протъргуваме изтребителите за турския поток....а дано....

4908

2

zuljin

17.12 2018 в 09:16

Всички конфликти в близост от последните 10 години са на 200% организирани и провокирани от САЩ, за да не се изгради втора газова тръба към Европа...
Ще ми говорят за диверсификация... долни лицемерчета!!!

4908

1

zuljin

17.12 2018 в 09:12

Всички знаем, че кошмарът на САЩ е този проект да се осъществи. То не бяха свалени руски изтребители, неуспешен опит за преврат в Турция, бездарни провокации от Украйна.

САЩ искат в Черно море да има постоянен конфликт за да не пусне Русия втора тръба към Европа!!!