Със закъснение кабинетът прие правилата, по които да връщаме бежанци на Турция

OFFNews 22 юни 2016 в 13:50 3184 1

Със закъснение кабинетът прие правилата, по които да връщаме бежанци на Турция

Министерският съвет утвърди подписания на 5 май протокол между правителствата на България и на Турция за прилагане на Споразумението между Европейския съюз и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

Актът на правителството идва седмица, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че Турция не спазва споразумението и южната ни съседка е отказала да прибере обратно близо 200 души, минали незаконно нашата граница. По-рано днес министърът на външните работи Даниел Митов каза, че турското правителство все още не е одобрило начина, по който споразумението ще се осъществява технически. 

В сряда се оказа, че българското правителство също не е утвърдило правилата, по които ще става връщането. С одобрения протокол се определят конкретните изисквания, условия и процедури за връщането на нелегални имигранти. С него се посочват компетентните органи, отговори по реадмисията, както и граничните пунктове, на които това ще се случва. Разписани са също и сроковете за изпълнение, особеностите при предаването на граждани на трети страни, транзитно преминаване и съпътстващите това документи.

Миналата седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че Турция не изпълнява споразумението, което влезе в сила от 1 юни. Фактическото състояние в момента е такова, че ние имаме оформени документи за 200 мигранти, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение. Отговор от турска страна в упоменатите срокове, обаче не е получен, обясни Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови