Отчуждават принудително имоти заради метро № 3

Чобанов: Кръщавайте бързо новите спирки, как ще изглеждат зависи от имената

OFFNews 07 юни 2016 в 06:12 20613 1

Принудително отчуждаване на имоти заради третия лъч на метрото ще гласува Столичният общински съвет на заседанието си в четвъртък. Докладът за изменение на плана за регулация за Трети метродиаметър в частта му в квартал Подуяне е внесен от новия главен архитект на София Здравко Здравков. 

Той се отнася за участъка между спирка № 5 - между ул. "Ильо Войвода" и ул. "Панайот Хитов", и № 6 - метростанцията при парка "Заимов" и Малък градски театър "Зад канала". Промяната в плана е по искане на Метрополитен още от юни миналата година. След редица процедури и одобрения от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, коригираният вариант, изработен и върху кадастрална карта, е окончателно одобрен от Общински експертен съвет по устройство на територията. Създадени са нови Урегулирани поземлени имоти - УПИ, голяма част от които за озеленяване, другите за озеленяване и трасе на метрополитен, за СО Автотранспорт и за офиси и магазини. 

Релеф на капитан Петко Войвода на спирка "Тракия"

Междувременно зам.-кметът по културата Тодор Чобанов поиска възможно най-бързо строящите се метростанции от третия лъч да се сдобият с имена, за да се даде възможност на проектантите по вътрешния им дизайн да започнат работа. По думите му имената са ключови за това как ще изглеждат метростанциите. Предвиждаме в метростанция "Тракия" да има релеф на Капитан Петко войвода, разкри Чобанов на заседанието на комисията по култура в понеделник. Той не успя да отговори на въпроса коя е спирка "Тракия", но предположи, че е именно № 6 до парка "Заимов". Не исторически, а топографски имена трябва да имат станциите, подчерта Малина Едрева, шеф на комисията.

Шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев ще обясни на следващо заседание на комисията как точно и от кого ще се извършва проектирането на новите станции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови