Саркофагът на Георги Димитров е предаден за скрап

OFFNews 04 април 2014 в 13:26 20695 10

Георги Димитров в саркофага.

Саркофагът на Георги Димитров отлежава за скрап.

15 години след взривяването на мавзолея ложето, в което беше положено балсамираното тяло на Димитров, се оказа в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, съобщи News7.

Георги Димитров, наричан Вожда от комунистите, умира на 2 юли 1949 г. в санаториум край Москва, където се е лекувал четири месеца.

Той е бил с диагноза "сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза и диабет".

Има съмнения, че Вожда е отровен. Като мотив някои съветски изследователи посочват неодобрените от Москва контакти между Георги Димитров и югославския лидер Тито, който по това време вече е ненавиждан от Сталин.

За да съхранява балсамираното тяло на Димитров, на 3 юли 1949 г. Министерският съвет взима решение да му построи мавзолей.

Той е построен доста бързо - за шест дни, през което време тялото е превозено от Съветския съюз до София. Тялото на Георги Димитров е поставено в специално разработен саркофаг.

Саркофагът е с армирани стъкла и представлява херметически затворена камера. В него се поддържала температура 17 градуса.

По протокол всяка чуждестранна делегация поднасяше венци пред саркофага, а на манифестациите партийно-държавното ръководство се подреждаше на трибуната на мавзолея.

Тялото на Георги Димитров беше извадено от мавзолея и погребано веднага след промяната от 1989 г.

На 2 юли 1999 г. мавзолеят е взривен, като събарянето под ръководството на Евгений Бакърджиев, който беше министър на регионалното развитие в кабинета "Костов", отне няколко дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!