Санкционираният Овчаров: Съединените щати могат да си говорят каквото си искат. Нищо не ме притеснява

OFFNews 11 февруари 2023 в 11:53 6719 9

Румен Овчаров на 50-ия конгрес на БСП.

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Румен Овчаров на 50-ия конгрес на БСП, който се провежда на 11-и и 12 февруари в София.

"Съединените щати могат да си говорят каквото си искат. Нищо не ме притеснява" - заяви Румен Овчаров по повод санкционирането му от САЩ по Глобалния закон "Магнитски", попитан от журналисти преди влизането му на днешния 50-и конгрес на БСП.

Санкциите бяха наложени вчера на Овчаров, Александър Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов за "тяхното широко участие в корупционна дейност в България".

За Овчаров - бивш депутат, бивш министър и настоящ член на Националния съвет на БСП - Министерството на финансите на САЩ, съобщава, че е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Според американските власти "Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ."

Днес Овчаров не коментира дали е вземал комисиони. "Ако имам нещо да ви кажа, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, ако обичате ме освободете", сопна се той на репортерите.

Последствията от включването на непритеснения от нищо Овчаров в списъка по закона "Магнитски" са следните:

- блокира се цялата му собственост, право на собственост и други собственически права в САЩ и които са са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ;

- блокират се всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от санкционирания;

- забраняват се всички транзакции от граждани на или постоянно пребиваващи в САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на санкционирания;

- финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционирания могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице;

- на Овчаров и членовете на неговото семейство са наложени визови ограничения - те нямат право да стъпват в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

9

Moirae

12.02 2023 в 12:09

Нито Борисов ще спре да лъже и да се отмята, нито сукалчето Доган ще напусне сараите и България, нито Гешев ще подаде оставка, нито ще спре безпрепятственото разпространение на компромати в национален ефир, нито Волгин ще се разкара от БНР... Докато не си го поискаме.

-240

8

редовно четящ

11.02 2023 в 17:18

И като не се притеснява защо на снимките е като пр@пик@но мушкато?

1000

7

PaulPierce

11.02 2023 в 14:22

Следва тройна коалиция Герб/ДПС/БСП и спасяването на редник Магнитски

865

6

Constanza

11.02 2023 в 13:52

До Джингиби:

Не, няма да замине за милата си родина. Никой, ама никой не иска да живее в милата му родина. Самите руснаци не искат да живеят в милата му родина. Олигарсите, щом се замогнат, мигом си купуват имоти в прогнилия Запад. Путин и Сие също не искат да живеят в милата си родина, но пуста изгода. Трябва да си натрупат пари, за да си живеят после охолно, все пак извън Русия са нищо, не притежават ни знания, ни умения, не биха могли да се издържат.

22548

5

dolivo

11.02 2023 в 13:19

айде дано е за урок, да не повтарят, щото бития бит...

ако бъде подведен под отговорност, бонус

ако върне пари, още по-голям бонус

но с тази прокуратура, ще стане следното

1. подвеждат го под отговорност
2. всякакви издънки по документация и запазване на лични данни. Хвалене по медии и изваждане на лични и защитени дани
3. проваля се делото
4. съди и печели срещу държавата в Брюксел
5. Данъкоплатеца плаща още

2550

4

alfakentavur

11.02 2023 в 12:44

Гледах един друг червен б****к да обяснява, че Щатите така си разчиствали интересите в енергетиката.
Да бе! Искам да се намеся и да започна да правя бизнес с АЕЦ Козлодуй. И затова обвинявам шефа им от преди 15 години, че е корумпиран.
Хахаха!
Все едно СССРайхът да подкупва Георги Първанов, а не Резидента Радев, защото иска влияние в България.

9347

3

Анализи

11.02 2023 в 12:37

Това е гьонсуратлъкът на БКП/БСП номенклатурата. Следващата стъпка е, че ще се окаже репресиран от лошия запад. Същински путиновец.

-1650

1

ob1

11.02 2023 в 12:08

Ооо, има време да се притесниш, миличък... Видовден иде
 
X

Да помогнем на украинските деца!