Съкращават 25 души от Бюрото по защита на свидетели

OFFNews 20 януари 2022 в 19:37 2584 0

Снимка Архив

Бюрото за защита на свидетелите да бъде намалено с 25 души, реши Министерският съвет на заседанието си днес. 

Одобрени са кадрови промени в Главна дирекция "Охрана" и Бюрото по защита на застрашени лица. Целта е да се  обезпечи дейността на ГДО по организиране и охраняване на магистрати, което налага намаляване на щатната структура на Бюрото с 25 щатни бройки.

Изменението е заради приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според който Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство е преобразувано в самостоятелна организационна структура към министъра на правосъдието.

Бюрото по защита мина на подчинение на министъра на правосъдието през ноември 2021 г. Преди измененията в закона то бе към главния прокурор, Иван Гешев също се охраняваше от Бюрото.

Със структурата бяха свързани редица скандали, а през март 2021 г. президентът Румен Радев внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови