Съдия от ВСС: Иван Гешев може да бъде отстранен до края на май

Докато друг изпълнява длъжността, депутатите да изберат нови членове на ВСС, предлага Атанаска Дишева

OFFNews 14 май 2023 в 11:10 4036 1

Атанаска Дишева

Снимка БГНЕС/архив

Атанаска Дишева от ВСС

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде отстранен до края на май, има обективна възможност процедурата във ВСС да приключи в А

Това заяви Атанаска Дишева от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по БНР. 

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи", обясни Дишева. 

Според нея "изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата от прокурорската колегия за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор".

По думите й, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато някой друг изпълнява длъжността главен прокурор, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

И процедурата по избор на нов главен прокурор да бъде завършена от друг ВСС, допълни Атанаска Дишева

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови