Съдът спря Няма такава държава, Слави прави Няма такъв народ

Слави ще регистрира партия "Има такъв народ" с други цветове

Георги А. Ангелов Последна промяна на 21 януари 2020 в 16:02 6444 6

Снимка Георги Ангелов

Логото на партията

Върховният касационен съд (ВКС) не разреши днес регистрацията на партията на Слави Трифонов “Няма такава държава”. През декември миналата година Софийският градски съд не позволи регистрацията, тъй като в логото на партията е вплетен българският флаг, което не е разрешено според закона за политическите партии. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението на Софийският градски съд, освен от Трифонов, се обжалва и от Софийска градска прокуратура (СГП), което е прецедент. Няма случай в най-новата история на България прокуратурата да е обжалвала забрана за регистрация на партия.

“Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава u – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме”, пише в днешното решение на ВАС. За това тричленният състав на ВКС приема, че касационната жалба и подаденият от СГП протест са неоснователни.

Прокуратурата зад Слави

От решението на ВАС се разбира, че от Висша касационна прокуратура също са се застъпили за регистрацията на партията на телевизионният водещ с довод, че има регистрирани други политически субекти “в чиито символи се съдържат елементи на националното знаме”. “Съдебният състав на ВКС изцяло споделя изразеното в обжалвания съдебен акт разбиране, че евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането u като приложима съдебна практика, която по съображения, черпени от принципа за равенство на политическите субекти, да бъде продължена и чрез обжалвания съдебен акт”, пише в съобщението на ВАС. „Визираният в касационната жалба и протеста принцип, както законосъобразно е счел СГС, изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите“, категорични са върховните съдии.

От ВАС смятат, че отказът за регистрация не е твърде драстична мярка, тъй като може отново да се поиска регистрация на партията, като този път се спази закона.

Слави ще регистрира партия "Има такъв народ" с други цветове

"Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме.
Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования?
Важно е съдържанието, а не опаковката.
Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове!
Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!"

Слави Трифонов – свободен гражданин със свободен дух", това написа в отговор Слави Трифонов в личния си профил във фейсбук. 

Документи за регистрация на партия "Няма такава държава" бяха внесени в СГС на 5 октомври. ден след като започна излъчване и телевизията на Трифонов "7/8 TV". Първи гост в предаването "Студио Хъ" с водещ Тошко Йорданов бе Мая Манолова.

На заседанието на съда при регистрацията адвокатите на формацията поискаха да бъдат уточнени два детайла - че името на партията не е отрицание на държавността и че символът не е нарушение на законовата забрана за ползването на българското знаме в партийни символи.

Според тях името "Няма такава държава" не е отрицание, а напротив - означавало "Няма такава хубава държава". Ако партията бъде допусната в политиката, държавата ще стане по-хубава, както се вижда от уставните намерения на формацията.

Въпреки, че все още няма регистрация социологически проучват дават на партията четвърто място и сигурно влизане в парламента. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3015

6

Ехо

22.01 2020 в 14:06

Явно от заглавието, не сте разбрали какво точно ще прави Трифонов!

4566

5

stanimir_13

22.01 2020 в 13:03

Браво на Слави! Ще подеме борбата вместо нас, умрелите марули, и "Ша на оправи". А дано... ама надали.

8270

4

HristoSliven

21.01 2020 в 20:26

Е, как къде е Бареков - "преродил" се е и май е оплешивял! А сега се напъва още веднъж да се "изходи по въпроса"!

2610

3

БХМ

21.01 2020 в 20:01

Някои хора, включително и журналисти, ежедневно бъркат понятията държава, страна и народ. Държава означава начинът на организация и управление в една страна. А те пък зависят от народа. Ако е суверен.
Да поясня за 80-те процента, суверен и суеверен са различни неща.

9873

2

emanuilis

21.01 2020 в 18:01

Бареков, къде си...

7769

1

Dafack

21.01 2020 в 17:42

Няма такъв паляк!