Съдът оправда Дон Цеци, Папата отива за 6 г. в затвора (Видео)

Юлиан Христов 21 ноември 2012 в 10:28 2993 0

Цветелин Кънчев и Христо Върбанов
Цветелин Кънчев и Христо Върбанов

Съдът оправда напълно Цветелин Кънчев по обвинението, че е изнудвал бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов. 

Другите двама подсъдими обаче бяха признати за виновни. Ръководителят на ромското мешере Христо Върбанов-Ицо Папата получи 6 години затвор, а Димо Димитров - три години условно с пет години изпитателен срок.

Мешерето остана без шеф

Прокуратурата не видя доказателства за това, че Кънчев е бил съучастник в групата, чиято цел била да принуди генерала да плати исканата сума. Шефът на "Гражданска защита", който е бил и началник на политическия кабинет на министъра на извънредните ситуации, е трябвало да плати 165 хил. евро. В противен случай той бил заплашен, че ще за него ще бъдат оповестени данни за това как е съдействал на определени фирми да печелят обществени поръчки по дейности, свързани с ликвидирането на последствията от природни бедствия. 

Според съдия Светла Букова Дон Цеци не е склонявал генерала да плаща. Цялата организация по изнудването и взимането на парите е била единствено в ръцете на Христо Върбанов и Димо Димов. Вчера прокуратурата поиска тригодишна условна присъда за Кънчев.

Ицо Папата влиза в затвора за шест години, като към тях ще бъдат приспаднати 11 месеца - времето, в което той е бил в ареста, а след това и под домашен арест. Върбанов ще трябва да възстанови взетите от генерала пари заедно с Димитров. Прокуратурата първоначално поиска 10 години затвор за Върбанов.

Двамата взели парите на три пъти, като определяли срещи на Никола Николов на три различни места в София. 

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в София. До тогава обаче ромският съд - мешерето, остава без председател. През септември миналата година мешерето издаде смъртна присъда на Кирил Рашков-Цар Киро заради инцидента в Катуница, при който загина 19-годишният Ангел. 

Върбанов е от рода на Кардарашите и има родствена връзка с фолк певеца Азис.

Лошо стечение на обстоятелствата

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев обясни ареста си и попадането му в делото като лошо стечение на обстоятелствата. Според него той е попаднал случайно в СРС-та при разговорите си с Папата. В един от тези разговори, който се води изцяло на диалекта на Кардарашите, той споменава името на премиера Бойко Борисов. Днес Кънчев обясни, че разговорът е бил по повод на очакван масов побой между два ромски рода, които били въоръжени и имало индикации, че напрежението между тях е стигнало предела си. 

Кънчев обяснил по телефона на Папата, че трябва да се намеси и да спре разрастването на конфликта и че за случая той лично е уведомил премиера Борисов. Кънчев смята, че разследващите, след като не разбирали езика, но чули името на Бойко Борисов, били подведени. Те смятали, че разговорът има връзка с изнудването на генерал Николов. 

Кънчев заяви, че не смята да съди държавата в Страсбург за това, че е бил четири месеца в ареста, при условие, че е бил оправдан на по-късен етап. Той заяви, че има възможност да сезира европейския съд, но няма да го направи, за да не плащат останалите. "Какво общо има някой, който си копае нивата на село, с това, че някой не си е свършил работата?", попита Кънчев. Той обаче е категоричен, че моментът е назрял по политически път - чрез Коалиция за България, където Евророма членува, да се приеме декларация, с която да се търси политическа отговорност за високия ръст на осъдителни присъди срещу България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови