Руски и български дипломати на среща за спирането на самолетите за Сирия

OFFNews 11 септември 2015 в 09:51 2589 2

Руски дипломати искали обяснение от Външно за самолетите

Снимка БГНЕС, архив

По молба на руската страна в МВнР бе проведена среща на представители на дирекция „Консулски отношения” с дипломати от посолството на Руската федерация, съобщават от пресцентъра на ведомството.

По време на срещата руските представители поискаха разяснения във връзка с отказа за предоставяне на разрешение за прелитане в българското въздушно пространство от военно-транспортни самолети, собственост на Главния щаб на ВВС на Руската федерация, в периода 1-24 септември т. г.

На руската страна бяха предоставени съответните разяснения.

Българската страна използва срещата, за да изложи още веднъж предложението на министъра на външните работи Даниел Митов, руските самолети, за които се твърди, че ще транспортират хуманитарна помощ за Сирия, да бъдат проверени при междинно кацане на българско летище. Българската страна се ангажира за максимално бързо инспектиране на товара.

Министерството на външните работи използва случая, за да отхвърли по най-категоричен начин внушенията на говорителя на руското външно министерство за позицията на нашата страна. България не е и няма намерение да възпрепятства преминаването през нейна територия на хуманитарна помощ за Сирия и приятелския сирийски народ. В същото време България има международно-правни задължения да не допусне транспортирането на въоръжения за режима в Сирия, произтичащи от решения на Европейския съюз, се казва още в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови