Бивш шеф в ЦРУ: САЩ се намесиха и България не пуска руски самолети

OFFNews 10 септември 2015 в 19:12 8013 14

Майкъл Морел.

Има три пътя за доставка на руско оръжие в Сирия - през Турция; през България и Гърция; през Иран и Ирак. Турците казаха „не“. САЩ се обърнаха към България и българите се съгласиха: никакви полети.

Това заяви в интервю за американската телевизия CBS бившият заместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел.

Иранците се съгласиха да допуснат руски самолети, но по този маршрут е необходимо руснаците да минат и над Ирак. Затова дипломатическият фокус ще е върху Ирак - САЩ ще окажат натиск върху Ирак да не допускат руски самолети. Ще видим как ще постъпят иракчаните, коментира Морел.

Американското разузнаване следи руските действия. Още има неясноти, но основната версия е, че руснаците строят авиобаза, отбеляза бившият заместник-директор на ЦРУ.

Днес израелският министър на отбраната Моше Яалон заяви, че руски военни са пристигнали през последните дни в Сирия, за да помагат на Башар ал Асад.

Русия е изпратила военни съветници и активен контингент, главната цел е да създадат военновъздушна база. Базата близо до Латакия може да бъде използвана за разполагането на изтребители и бойни хеликоптери за удари срещу "Ислямска държава", каза Яалон.

Министърът не даде информация как Израел е узнал за разполагането на руски сили в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!