Руската църква няма нищо общо с Русия, нито със СССР, заяви Бойко Станкушев

Жалко е, че македонските служби първи откриха връзката на Васиан Змеев с Русия, коментира журналистът

OFFNews 24 септември 2023 в 09:52 6703 5

Бойко Станкушев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Бойко Станкушев

Руската църква няма нищо общо с руската държава, нито със Съветския съюз, заяви пред Нова телевизия журналистът и директор на "Антикорупционен фонд" Бойко Станкушев.

На 16 септември Северна Македония изгони трима руски дипломати и един руски свещеник заради шпионаж. Свещеникът е предстоятелят на Московската патриаршия в София - Васиан Змеев. Вчера русенският митрополит Наум даде разяснения за собствеността на Руската църква в сърцето на София. В социалните мрежи той обясни, че храм "Св. Николай Мирликийски" е построен с "благословението на Св. Синод на Българската православна църква

Станкушев подчерта, че важният въпрос е защо българските служби не са открили първи връзката. По думите му е успокояващо, че това се случва и в западни демокрации. "Васиан очевидно е направил някакви грешки и затова е бил осветен и разкрит", коментира директорът на АКФ.

"Някой трябваше да го направи пръв. Македонските службни са го направилим, след като са получили информация и фактология от партньорските служби, които са същите като нашите. От друга страна това е смешно и даже малок жалко - защото аз като български данъкоплатец предпочитам нашите служби да са първи", заяви той. 

Бойко Станкушев подчерта, че се намираме на ключово място за Русия и че тя се интересува от нас, откакто България съществува. "Не може така лекомислено да казваме - още малко и приключихме. Не, още много и край", добави журналистът. 

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев също коментира казуса в социалните мрежи:

"Както и за всичко останало, и в казуса с църквата Русия явно смята, че е достатъчно да нарече нещо свое, за да придобие права над него.
“Руската” църква обаче не е руска собственост, създадена е от българи през 1914 г., поддържана е от българи и въпреки че е посрещала нуждите и на руските емигранти, тя си остава българска църква. Изключителна наглост и безочие е тя да бъде затворена от руската държава, или от руски духовници.
Но пък всичко това е толкова типично. Колкото и да се възмущава Митрофанова, колкото и да нарича нас “варвари”, истината е, че ние сме в правото си, а Русия за пореден път удивително напомня на дете, което не е било научено, че не може да взема за себе си всичко, което реши - държави, полуострови, области, църкви…"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

5

Far Rider

10.11 2023 в 11:25

Всичко това показва ясно какво е положението в географската територия България. Русия се разпорежда в Задунайская губерния както винаги е правела. И ще продължи да го праи! НЕзависимо от постовете в този сайт нещата са били такива, така са и така ще бъдат. Жалко и безнадежно!

-529

4

6екеr4о

25.09 2023 в 10:02

При нашите политици, без значение от половата им принадлежност, не се наблюдава капка мъжественост, вместо твърди и енергични действия някакъв там ще ни каканиже, цитат: "Русия за пореден път удивително напомня на дете, което не е било научено, че не може да взема за себе си всичко, което реши..."

Баси малодушието!

625

3

1215

24.09 2023 в 12:53

Определено няма достойни мъже в милата "татковина".Трябваше много отдавна да бъде изгонена всичката руска сбирщина ,воглаве с посолството им.От тези диваци само сме страдали и продължаваме пак така,като жалки глупаци.

12000

2

ringup

24.09 2023 в 12:42

'Бойко Станкушев подчерта, че се намираме на ключово място за Русия и че тя се интересува от нас, откакто България съществува.'
Не от както България съществува,защото МадаРаша възниква бая след България-има -нема над 1000 години и няма как .....

1905

1

2021

24.09 2023 в 12:16

Варненският митрополит Кирил приживе беше казал: "Забравете за тази църква. Това е руско подворие."
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки