Предстоятелят на руската църква в София е кремълски шпионин, твърди Атанасов

Всички в ДАНС знаят, че той е представител на руското разузнаване в расо, коментира съпредседателят на ДБ

OFFNews 16 септември 2023 в 21:55 5704 3

Проукраински протест пред руската църква в София

Снимка Светослав Метанов - OFFNews

Проукраински протест пред руската църква в София

Северна Македония е изгонила трима руски дипломати и един руски свещеник заради шпионаж. Свещеникът е предстоятелят на Московската патриаршия в София, заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Той разкритикува критично ниската ефективност на ДАНС и призова за спешни мерки. Фамилията на изгонения свещеник е Змеев, уточни Атанасов. Той твърди, че Змеев посещава Северна Македония, за да осъществява функциите на руското разузнаване с цел да внесе разкол в македонската църква.

"Малка Македония с нейните служби са установили, че руският свещеник, който живее в София и служи в Руската църква, се занимава с разузнаване в Македония. А той 5 години живее в България. Питам българското контраразузнаване - нямат ли срам?", коментира Атанасов.

Попитан не е ли възможно той да е развивал дейността си в Северна Македония, а не в България, Атанасов отвърна, че всички в ДАНС знаят, че той е представител на руското разузнаване в расо.

Според сайта "Двери на православието" председателят на руската патриаршия в София архимандрит Васиан Змеев е получил забрана за влизане в Северна Македония.

Според македонски медии Змеев неофициално координира цялата политика на Македонската православна църква по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на Македонската православна църква.

През последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие, пишат местни издания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Te Ruki

17.09 2023 в 09:03

Точно както е било и през социализма, почти всеки поп е бил агент.

135

2

Far Rider

17.09 2023 в 07:59

За орките няма нищо свято. Отдавна църквата е отдел в КГБ. Затова Украйна изгони руските свещеници, а Вселенската патриаршия отлъчи руската "църква"! А това, че службите в Задунайская губерния работят в полза на "матушка рАссия" е обществена тайна.

4638

1

Того

17.09 2023 в 05:40

Да попитам само колко руски шпиони разкри ДАНС? Изглежда, че ДАНС е пробита от руско влияние.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика