Русия поиска България да забрани Луковмарш

ОFFNews 10 февруари 2015 в 20:17 19691 85

Луковмарш от 2014 г.

Снимка Сергей Антонов

Луковмарш от 2014 г.

Русия изпрати протестна нота до българското външно министерство, в която се иска страната ни да не позволява провеждането на Луковмарш, съобщи ТАСС.

"Разчитаме, че българските власти ще проявят политическа отговорност и ще възпрепятстват провеждането на това неонацистко шествие", каза представителят по въпросите на човешките права, демокрацията и върховенството на закона в МВнР на Русия Константин Долгов.

Той изтъква, че е недопустимо да се провежда подобно мероприятие. Долгов се позовава на резолюция на Общото събрание на ООН за борба с героизирането на нацизма.

Русия посочва, че особено възмущение предизвиква това, че маршът ще се проведе в навечерието на честването на 70 г. от победата над фашизма.

"Смятаме, че продължаващите опити за нацистка и ксенофобска пропаганда - в този случай в България, съпровождани от демонстрации на фашистка символика, са опасни предизвикателства за цивилизацията, върху която се основава съвременният свят, както и че са подигравка с паметта на милионите невинни граждани и със съветските войници, загинали в името на това да освободят Европа от фашизма", подчертава Долгов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!