Столична община забрани Луковмарш

OFFNews 13 февруари 2014 в 17:40 7110 30

Луковмарш през 2013г.

Столичната община няма да позволи тази събота да се проведе Луковмарш.

Луковмарш е възпоменателно факелно шествие в памет на спорната фигура на ген. Христо Луков, който остава в българската история с пропагандата си на редица фашистки принципи.

Решението е взето на базата на становища на Министерството на вътрешните работи (МВР) и главния прокурор Сотир Цацаров, до които кметът на София се е допитала, съобщиха за OFFNews от Столична община.

Йорданка Фандъкова е издала заповед служителите на Столичната дирекция "Вътрешен ред" (СДВР) да бъдат по-бдителни при опазването на обществения ред на 15 февруари, за когато е насрочен тазгодишният Луковмарш.

За пръв път от 2003г. организаторите на факелното шествие не получават разрешение за провеждането му.

Организаторите променят маршрута

Организаторите на факелното шествие възнамеряват все пак да проведат събитието.

Публикуваме пълния текст на становището им, разпространено във Facebook, без редакторска намеса:

"ВАЖНО: По повод спекулативни заглавия в някой медии. Маршът не е съгласувна, което НЕ означава, че е забранен. Наше конституционно право е да се съберем на определено място и да се придвижим организирано до друго. Никой няма да попречи на това, дебело го подчертаваме. Събота 17:30 пред паметника на Незнайния воин."

Реформаторите: Това е неонацистко шествие

Реформаторският блок осъжда “неонацисткото шествие, организирано на 15 февруари - т.нар. "Луков марш".

В днешна Европа няма място за човеконенавистни идеологии като националсоциализма и комунизма. Ние сме притеснени и възмутени, че компетентните държавни органи за пореден път проявяват безразличие към откритото пропагандиране на екстремистки и антидемократични идеи. Не можем също така да приемем, че България се управлява от коалиция с участието на "Атака" – национал-популистка партия, отричаща Холокоста, която е отритната дори от крайната десница в Европа. Изразяваме недоумение от продължаващото мълчание от страна на ръководството на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и европейските либерал – демократи, пише в позицията на Реформаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!