Използваме бежанците и терористите като аргумент за влизането ни в Шенген

Симона Костадинова 14 май 2015 в 16:38 2472 0

Терористите и бежанците са сред аргументите на България при преговорите ни за влизането ни в Шенген.

Това стана ясно от думите на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева по време на днешното съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност към парламента.

„Чуждестранните бойци и миграционният наплив са един от аргументите, с които ние си служим. Геополитическото развитие на страната е такова, че сме много близо до местата на конфликти, а освен това се явяваме външна граница в ЕС“, каза Кунева.

Тя обясни, че има принципна разлика, между тези два аргумента, но те са свързани с темата за сигурността и са изключително важни.

По думите ѝ именно големи промени в сферата на отбраната са били една от причините страната ни да започне по-активна работа по приемането ни в Шенгенското пространство. "Трябва да продължим приятелският натиск към другите членки на ЕС, за да станем член на Шенген", категорична е Кунева.

Вицепремиерът отново подчерта, че страната ни е изпълнила всички изисквания, за да стане член на Шенген, но въпреки това все още не е такъв и това е несправедливо.

"Тази безпрецедентна ситуация до голяма степен е свързана с механизма за оценяване на постиженията в сферата на съдебната реформа и проблемите в сферата на вътрешните работи. Да има още какво да се иска в това отношение, но за последните години постигнахме много", категорична е тя и добави, че "не може да имаме Европа на две скорости по отношение на сигурността". 

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която също присъстваше на заседанието, заяви от своя страна, че решението дали страната ни ще стане член на Шенген ще бъде политическо и няма да има общо с това как сме се справили с изискванията за присъединяване.

"Влизането ни в Шенген е наше право и ангажимент на нашите партньори. Това най-вероятно ще се случи в обозримо бъдеще. Аз лично гледам съвсем трезво на този процес и мисля, че е логичен. Според мен можем да го очакваме като решение, което да бъде взето до края на годината, а реалното прилагане ще стане малко по-късно", изрази мнението си Бъчварова.

По думите ѝ България се старае да се държи като член на пространството, макар че не е. "В ситуацията с бежанската вълна страната ни се справя като член на Шенген", заяви тя.

Бъчварова каза още, че според нея Шенген има нужда от реформа и се надява страната ни да участва в решенията по тази тема като член.

Тя и Кунева отново призоваха депутатите от различните парламентарни групи да търсят подкрепата на чуждестранните си колеги за приемането на България в Шенген.

Първият сериозен опит да чуе положително решение за присъединяването ни към Шенен ще бъде на заседанието на Съвета по вътрешните работи на Европейския съюз, което ще се проведе на 15 юни. Ако това не се случи тогава, страната ни ще опита отново до края на годината.

Страната ни ще се придържа към решението от 2012 г. да се присъедини към Шенген поетапно. Първо ще бъдат отворени сините граници- въздушните и морските, а след определен период от време и зелените- сухопътни граници.

"Беше решено да влезем в Шенген поетапно, ако сега се откажем от това решение, не мисля, че ще спечелим. Това ще изглежда зле в очите на останалите членки, няма да изглеждаме сериозни, а и до сега никога е нямало дискусии по тази тема", коментира Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови