Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Русия не е казвала, че ще бракува изтребителите ни, ако ги ремонтира Полша"

Ивайло Анев 18 септември 2015 в 12:25 3642 2

Няма официална информация, че изтребителите МиГ-29 ще бъдат бракувани от Русия, ако се ремонтират в Полша.

Това заяви военният министър Николай Ненчев по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев, които поиска да разбере повече информация относно ремонта на изтребителите "МиГ 29" и охраната на българското въздушно пространство от други държави.

По думите му такава информация има само в медиите, но официално такова становище в МО не е постъпвало.

Той беше категоричен, че в полските военни заводи самолетите ще бъдат ремонтирани по стандартите на НАТО, а проверка на документацията за обновяването ще се провери и от института по качество в българското министерство на отбраната.

"Полша сама си поддържа самолетите и няма инциденти. За месец и половина в Русия паднаха 17 самолета, така че руската гаранция не ни кара да сме кой знае колко спокойни", обобщи министър Ненчев.

В отговор на независимия депутат, министърът уточни, че готвените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, не предвиждат небето над България да се охранява самостоятелно от самолети на чужди държави.

Ненчев заяви и че догодина ще трябват повече пари за отбрана.

Депутатът от АБВ Светослав Белемезов поиска да разбере дали с оптимизирането на разходите на военното ведомство то все пак успява да изпълнява договореностите си с НАТО

Министърът изрази надежди, че в края на годината управляващите ще направя така, че бюджетът на отбраната да нарасне постепенно.

„Иначе ние ще можем да осигурим само заплати, но не и да модернизираме", предупреди министър Ненчев.

Той все пак вярва, че пари за отбрана ще се намерят, защото „българите обичат своята армия и депутатите ще го разберат”.

„През 2015-та година общо 326 наши военнослужещи са били на мисии извън граница в горещи точки на Косово, Грузия. Там те показват нужното ниво на подготовка”, категоричен беше Ненчев, като допълни, че страната ни е надежден съюзник на НАТО в региона.

След като напусна залата министърът обяви пред журналисти, че в момента 130 военнослужещи със съответната техника са на южната ни граница.

"Има готовност да се удвои тази бройка в рамките на часове, ако се наложи. Имаме готовност да реагираме във всеки един момент", категоричен беше Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews