Румен Спецов не е решил остава ли с ПП

Съпругата ми е търговски директор в голям арабски холдинг, купи апартамента в Дубай с банков кредит, заяви бившият шеф на НАП

OFFNews 16 август 2022 в 09:47 2791 1

Румен Спецов

Снимка bTV

Румен Спецов

Всеки министър на финансите може да избере сам директора на НАП, няма нищо нередно изпълнителният директор да бъде сменен. Категорично отхвърлям обаче политическите мотиви за уволнението ми. Когато говорих с новия финансов министър (Росица Велкова, б.р.), тя не спомена забележки към работата на агенцията.

Това коментира в интервю за сутрешния блок на bTV бившият вече шеф на НАП Румен Спецов.

По думите му бившият финансов министър Асен Василев не се е месил в работата му и не е поръчвал проверки на фирми.

Румен Спецов коментира задълженията на "Булгаргаз" - един от мотивите, посочени от МС за отстраняването му. Новият кабинет съобщи, че Спецов не е отчел риска от непостъпилите задължения на държавното дружество.

Към юли т.г. данъчните задължения на дружеството за 101,9 млн. лева. Това е проблем от месеци и финансовото министерство е запознато с него, посочи в отговор днес бившият шеф на приходната агенция. 

По думите му още не е решено дали той ще влезе в листите на "Продължаваме промяната". Не даде и ясен отговор остава ли в редиците на ПП за следващия мандат. "Нямам категорично решение за себе си (дали ще бъда в листите, б.р.) или да си бъда както досега просто експерт в моята си дейност", каза той. И допълни, че за момента "стои на крачка встрани от политиката".

Спецов отново отказа да каже кой е бизнесменът, от когото е бил заплашван, след като зае поста в НАП. "Опасността е неутрализирана към него момент и не ми е известно да се е появила нова такава", лаконичен бе той днес. Според него това е затворена страница.

Бившият данъчен шеф отговори на въпрос и за апартамента, придобит миналата година от съпругата му в Дубай срещу 1,1 млн. лева. Той заяви, че жилището е купено с кредит и ипотека - с лихва 1,5%. "В Дубай живеем от 4 години. Там е съпругата ми и част от семейството ми... Няма какво да се крие, съпругата ми е търговски директор в голям арабски холдинг и отговаря за електронната търговия на една известна козметична компания. Така че само на базата на нейните доходи банка в Дубай отпусна кредита със залог на самия апартамент", каза той.

По повод казуса със задълженията към бюджета от над 1 млн. лв. на фирма "Граникс трейдър", която е била на съпругата му и негова, той заяви, че към момента на продажбата тя не е имала дългове. Спецов посочи, че е разпитван от прокуратурата по разследването за укриване на ДДС от фирмата, като указал пълно съдействие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови