Румен Радев: Проектите на Три морета ще променят развитието на региона и Европа

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2021 в 11:49 1774 0

Реализирането на ключовите проекти на Инициативата „Три морета“ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развитие както на региона, така и на Европа. Нарастващият брой на тези проекти показва и колко високи са нашите амбиции. Това заяви държавният глава Румен Радев, който откри Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“ в София.

Темата на срещата е „Инициативата „Три морета“: Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа“. Във форума участват президентите на Естония Керсти Калюлайд, на Унгария Янош Адер, на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа, на Полша Анджей Дуда, на Румъния Клаус Йоханис, на Словения Борут Пахор, на Гърция Катерина Сакеларопулу, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, зам.-министър председателят на Чешката република Карел Хавличек, заместник-министърът при Федералното министерство по европейски и международни въпроси на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. В панела се включи и изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Видео обръщения отправиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, общността и развитието и първи държавен секретар Доминик Рааб, френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон и държавният министър на външните работи на Япония Такаши Уто.

В изказването си българският държавен глава отбеляза, че нарастващият брой приоритетни проекти в рамките на „Три морета“ създава необходимост от привличането на много повече инвестиции за тяхната реализация. Затова е необходимо и разработването на ясни и прозрачни критерии при идентификацията и финансирането на тези проекти от страна на Фонда.

Поставената от страната ни тема в рамките на „Три морета“ за постигането на по-висока регионална свързаност в научните изследвания и иновациите също бе във фокуса на изказването на президента.

"По-доброто сътрудничество в областите на науката, образованието, технологията и иновациите е предпоставка и гаранция за нашия просперитет, бъдещото ни развитие и за постигане на конкурентоспособност в икономическата и социалната сфери", отбеляза Радев.

Като успешна стъпка на инициативата Румен Радев отличи отправената по инициатива на България покана към президента на Гърция да бъде гост на тазгодишната Среща на върха на „Три морета“. Според българския президент това е доказателство за ефективността на сътрудничеството с най-близките съседи на инициативата и на потенциала за постигане на още по-добра регионална свързаност.

„Три морета“ продължава на генерира идеи и насоки за ускорено развитие чрез по-добра дигитална, транспортна и енергийна свързаност, както и да окуражава стратегическия дебат за бъдещето на нашия регион, заяви още българският държавен глава. По думите му Срещата на върха в София е убедително доказателство, че инициативата се развива като уникален инструмент за използване на силата на сътрудничеството за укрепване на собствения ни капацитет за постигане на растеж и устойчивост.

„Три морета“ вече е добре разпознаваема инициатива както в рамките на нашия регион, така и в глобален план, подчерта Румен Радев и изрази признателността си на партньорите на инициативата – САЩ, Германия и Европейската комисия, за тяхното активно участие в рамките на събитията в София.

Ефективното прилагане на трансграничния и трансрегионален подход в развиването на европейската Многогодишна финансова рамка и на националните планове за възстановяване и устойчивост, използването на силни и всеобхватни инструменти за привличане на капитали и нови партньори и затвърждаването на ангажимента на държавите участнички към Инвестиционния фонд на „Три морета“ са сред темите на Срещата на върха.

На днешната Среща на върха в София ще бъде приета и Съвместна декларация, която ще отрази общата политическа воля за последващото развитие на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови