Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"АБВ са като магистралка, която си търси клиенти"

ОFFNews 02 декември 2015 в 13:52 3522 6

"АБВ са като магистралка, която си търси клиент".

Това заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов след заплахата на Георги Първанов, че АБВ може да напусне управляващата коалиция.

Лидерът на НФСБ заяви, че има сближаване между АБВ и ДПС и това се вижда по гласуването им.

Симеонов коментира, че ПФ няма да влезе в съвместно управление с ДПС, дори АБВ да изпълни заканата си.

"Нашето решение бихме го взели по-лесно от АБВ, ние нямаме министри, нямаме областни и зам.-областни управители, не сме си натикали кадрите по всички държавни институции, както са го направили те", заяви Симеонов.

Той добави, че няма логика и в обвинението на Първанов, че правосъдният министър пречи на реформата в съдебната система. "Самото предложение за промяна на Конституцията беше на Христо Иванов. Няма логика този, който е предложил промяна в съдебната система, да пречи", добави Симеонов.

Зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира изказването на АБВ, като заяви, че за момента управлението има "сериозна и здрава основа".

Той добави, че е имал кратък разговор с лидера на партията Георги Първанов и заместника му Румен Петков и запазват конструктивния диалог и по този начин са много по-полезни за парламента и държавата.

"Имаме сериозна парламентарна подкрепа за стабилността правителството и към настоящия момент полагаме максимални усилия за постигане на политически консенсус, въпреки различията", категоричен беше той.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев също коментира изказването на Първанов, като заяви, че "няма да влиза в този тон". Той не пожела да коментира заявката на АБВ за излизане от управлението.

Той коментира, че АБВ от година насам искат оставки на министри от РБ и припомни, че промените в кабинета са работа на премиера.

"Инициатива от РБ за смяна на наши министри няма, въпреки че сме водили определени разговори. Предложение от премиера също няма", добави той.

Кънев отговори и на обвинението на Първанов, че Христо Иванов е пречка за съдебната реформа, като заяви, че "ако говорим за пречка, то са били те, но твърде малка".

По думите му РБ са "много важна част от конструктивния тон в управлението за намирането на необходимото съгласие за съдебната реформа". 

Кънев заяви, че АБВ и РБ все пак имат партньорска работа, която "на моменти е трудна, на моменти - лесна".

Лидерът на ДСБ коментира и изказването на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, че Радан Кънев, Атанас Атанасов и Христо Иванов в момента "клатят държавата".

"Това е човек, сложен от правителството на Орешарски в епохата, когато Делян Пеевски владееше службите в България, за чието отстраняване от тази позиция водехме тежка и успешна борба. Най-нормалното нещо е кадрите на Пеевски в МВР и в службите за сигурност да говорят зле за мен, за Иванов и за РБ", обясни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!