Румен Петков: Шенген трябва да се разшири

OFFNews 23 ноември 2015 в 08:56 2433 1

Европа трябва да си даде сметка има ли ресурса, тежестта и авторитета, като един от трите стълба за борба с терора, да обедини усилията на САЩ и Русия и да се концентрира върху борбата с терора и ИД. В противен случай Европа минава в състояние на разпад. 

Това коментира Румен Петков, зам.-председател на АБВ, по бТВ. Той посочи като пример отсъствието на досегашните обичайни правила на Шенген. „Вие виждате, че вече няма Шенгенско пространство, че всяка държава изгражда свои граници, възстановяват се гранично-пропускателни пунктове. Т.е., страхът взема връх над тази ценностна система, която иначе обединява Европа“. Петков е категоричен, че пространството на Шенген трябва да се разшири и България и Румъния трябва да станат част от него. Заявките за свиване на Шенген и идеята за допълнителни рестрикции само подхранват усещането за несъстоятелност на Европа и европейските институции в този им вид, каза той.

„Когато страхът стане ежеминутно доминантен в твоето поведение, ти не просто показваш слабост, показваш липса на перспектива и всъщност ние виждаме, че нетрадиционната заплаха се оказа по-подготвена от институциите“, коментира още зам.-председателят на ПП АБВ.

По спора за участието на България в сухопътна операция срещу тероризма и ИД, Румен Петков е на мнение, че това е въпрос, който трябва да бъде внимателно анализиран и път ще се намери.

В коментар за заявеното намерение от страна на БСП да се присъедини към идеята за импийчмънт на държавния глава, Румен Петков подчерта, че АБВ настоява за оставка, а не за импийчмънт на Росен Плевнелиев. „Ние не сме поставяли въпроса за импийчмънт. Става дума за необходима оставка. Неслучайно ваши колеги дадоха крайни определения за поведението на Плевнелиев, неслучайно представители на академичните среди го нарекоха вреден за националната сигурност. Неадекватността на нашия държавен глава освен, че ни носи вреди в отношенията ни с Русия, не ни носи нищо добро и в отношенията с Европа не ни носи нито подкрепа от страна на САЩ“, каза Румен Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!