Румен Петков плаши БСП с изборна самота на местния вот

„Ние показахме, че сме с протегната ръка, отворени очи за бъдещето на левицата”

OFFNews 19 януари 2015 в 18:29 3300 0

"Смутен съм от реакцията на настоящото ръководство на БСП на предложението ни за общи листи на местните избори. B БСП продължават да развиват линията на противопоставянето, а това не е добър подход. Не е хубаво в политиката да реагираш така, когато срещу теб има протегната ръка. Днес говорих с доста кметове на БСП и левицата, които са разочаровани от това държание, защото то ги обрича на политическа самота по време на изборите", коментира пред БТВ активистът на АБВ и бивш депутат Румен Петков.

Предложението на лидера на АБВ Георги Първанов за общи листи с БСП на местния вот през тази година беше отхвърлено от столетницата. Говорителят на партията Атанас Мерджанов обяви, че докато АБВ не определи отношението си към участие в дясното правителство, което упражнява дясна политика, социалистите няма да водят диалог с тях.

"АБВ има много сериозен ресурс и той ще търпи развитие, докато в БСП има системен проблем и в настоящия момент. Социалистите поемат ангажименти и лъжат съвсем отчетливо обществото. За предишните десет загуби, пак ли АБВ им е била виновна за трагичните резултати", попита риторично Петков.

Бившият вътрешен министър припомни две изказвания на социалистите, с които от БСП си противоречат изцяло с обещанията, отправени към обществото. Първото изказване е на Чавдар Георгиев, че през мандата на кабинета на Пламен Орешарски няма да бъде допуснат нито един енергиен проект. Петков припомни и как е гласувал бившият председател на партията Сергей Станишев в Брюксел - за увеличаване на санкциите на Русия, от които България няма полза.

"Трябва да направим много сериозен анализ и да вземем общо решение за изборите, защото иначе обричаме кметските избори да бъдат спечелени от десницата. Това няма да е катастрофа само за БСП, но и за България", категоричен беше той.

Като бивш вътрешен министър Румен Петков не пропусна актуалната тема за последните показни убийства в страната.

"Няма нито един солиден аргумент, с който да оборя тезата, че у нас се върнаха мутренските времена. Правителството на Пламен Орешарски свърши една колосална глупост, а именно изваждането на ГДБОП от МВР и вкарването й в ДАНС. Бяха направени сериозни законови и структурни промени, които възпрепятстваха работата на МВР. Системата за сигурност е много консервативна. Продължава обезкървяването на МВР. Призовавам вътрешният министър да излезе и да каже, колко кадри на МВР са били уволнени и изгонени по времето на предишното управление? Боя се, че ще бъдем изправени пред невъзможност да намерим солиден управленски капацитет в системата. За година изгониха хиляди от МВР. Нямаше никакъв аргумент за прехвърлянето им. Информационните масиви на ГДБОП трябва да бъдат много внимателно анализирани и да се види дали няма изтичане на информация, каза още Румен Петков.

"Пред МВР има много проблеми за решаване. Първият е този с бежанците. Тук помощ трябва да окаже и армията. Когато имаме общата воля, тогава ще решим проблемите", категоричен беше Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови