Румен Христов: ГЕРБ да излъчи кандидата за премиер

OFFNews 16 декември 2016 в 12:20 2550 7

"Нямаме основания да се смятаме, че България се намира в криза, напротив – тя е в подем", заяви в ефира на БНР заместник-председателят на СДС Румен Христов.

В началото на седмицата, когато Реформаторският блок получи проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство, Христов потвърди, че ще покани първо ръководството на ГЕРБ, за да разговарят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на този парламент.

"Ние се надяваме до следващия понеделник да проведем консултациите с ръководството на политическа партия ГЕРБ и да потърсим възможност за съставяне на правителство в рамките на този парламент", каза зам.- председателят на СДС. Той изрази надежда, че ще успеят да съставят кабинет. 

Христов иска все пак държавните интереси да стоят над партийните: Мисля, че те ще намерят сили в себе си да загърбят тяснопартийните интереси, защото и Патриотичният фронт имат полза от предсрочни избори, в известна степен и ГЕРБ, но държавните интереси трябва да бъдат над партийните.

Той категорично заяви още, че кандидатът за премиер в кабинет в рамките на този парламент трябва да бъде посочен от ГЕРБ: Ние очакваме най-голямата парламентарна група да излъчи кандидата за министър-председател. И министър-председателят е този, който носи отговорността да предложи структура и състав на Министерски съвет. Никакви имена не са обсъждани и никакви условия не са поставяни от Реформаторския блок.

Гласовете на участниците в референдума трябва да бъде уважени с въвеждане на смесена система – 120 пропорционално и и 120 мажоритарно избрани народни представители, уточни още в интервюто Румен Христов в коментар на снощното изявление на премиера в оставка. Бойко Борисов заяви, че, преди да бъде разпуснато, това Народно събрание трябва да въведе мажоритарна избирателна система: Ние затова ще отстояваме нашето виждане за въвеждане на смесена система, каквато е немската. Това дава възможност на по-малките формации да бъдат представени в парламента, защото това е важно заради представителността на всички, които имат отношение към политиката в един бъдещ парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

7

Нострадамус

16.12 2016 в 14:55

България се намирa в подем", заяви в ефира на БНР заместник-председателят на СДС Румен Христов.- 1,634,ООО пенсионери вегетират под топлите грижи на бащицата БорисоФФ (491 763 получават под 2ОО лв. на месец. 409 047 получават между 201 и 250 лв., 306 737 имат пенсии от 250 до 300 лв., 250 000 получават между 300 и 350 лв., а малко над 182 000 получават до 400 лв.)

29217

2

Лопе де Вега

16.12 2016 в 13:19

Герб си имат готов кандидат за премиер. Даже и сега е такъв. Остава само да му се нагъзите по-съблазнително и да бъдете готови да понесете всякаква гадост, само и само да сте на власт. Сигурно е голяма далавера!

Поздрав!