Росен Плевнелиев: България предлага решения на кризи не само в ЕС, но и в целия свят

OFFNews 02 февруари 2016 в 11:30 3063 5

Снимка ADMP

Бразилия е най-големият пазар за България в Латинска Америка и днес откриваме нов хоризонт в двустранното ни сътрудничество, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на първия ден от посещението си в страната.

Държавният глава се срещна в българското посолство в Бразилия с представители на българската общност, почетните консули на България в Бело Оризонте, Рио де Жанейро, Ресифе и Флорианополис и на дипломатическия корпус в Бразилия.

Президентът обясни, че българската външна политика е балансирана и се гради върху три основни принципа - интеграция, свързаност и приятелство със съседните страни. 

Според Плевнелиев историята на Балканите включва много конфликти, но днес регионът е пример за подражание, а България е е страна, която предлага решения на многобройните кризи не само в ЕС, но и в целия свят. Президентът беше категоричен, че страната ни знае коя е, има хилядолетна история и в сътрудничество с Бразилия можем да допринесем за един по-добър свят.

„Каквото и да правим заедно, ще отстояваме интеграцията, свързаността и приятелството“, каза той.

Във втория ден от официалното си посещение в Бразилия държавният глава ще насърчи контактите между бизнеса от двете страни на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Домакин на срещата ще бъде Националната камара на индустрията на Бразилия. От българска страна във форума ще се включи 20-членна бизнес делегация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!