Росен Христов: Готвим се за арбитраж с ''Газпром'', но се надявам да не се стигне дотам

OFFNews 10 януари 2023 в 19:37 2837 3

Росен Христов

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Служебният министър на енергетиката Росен Христов

Подготвяме се за арбитраж с "Газпром", като се надяваме, че няма да ни се наложи да ползваме тази подготовка, заяви служебният министърът на енергетиката Росен Христов пред бТВ.

Договорът с турската държавна енергийна компания "Боташ" не е за количества природен газ, а за капацитет, поясни министърът. Преди няколко дни "Булгаргаз" подписа споразумение с "Боташ" за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа в Турция, а думите на министъра са заради твърдения, че чрез споразумението ще бъде доставян до страната ни руски газ.

''Булгаргаз'' подписва споразумение за достъп до турските терминали за втечнен газ

"Това са поредните политически интриги, от които някои парламентарни групи се опитват да изкарат дивиденти. Договорът с "Боташ" осигурява икономическа и финансова сигурност на страната ни. Няма как да влиза маскиран руски газ през сделката с турската „Боташ“, защото ние уговаряме доставчиците и при всеки търг, който обявяваме, има изрично изискване да няма руски компании и руска газ", категоричен е служебният енергиен министър. 

Всеки втечнен газ, който България внася, е подкрепен със сертификат за произход, посочи той. 

"Този договор не е за количества, той е за капацитет. По същия начин, както резервирахме слотове на Ревитуса, по същия начин резервираме слотове и транзит през турската газопреносна мрежа. Това какъв газ ще пускаме през нея, зависи изцяло от нас и от търговете, които провеждаме", заяви Росен Христов. 

По думите му страната ни е бедна откъм достъп до терминали. 

"Булгаргаз" си търси 40-те милиона от ТЕЦ „Варна“ и се води дело. Така той отговори на въпроса защо „Булгаргаз“ не е потърсило 40-те млн. лв. от ТЕЦ "Варна". "Представителите не се явяват, защото не е готова експертиза, която е трябвало да бъде представена на това изслушване. Съответно то е отложено за февруари", каза служебният енергиен министър.

“Защо договор с такъв клиент няма банкова гаранция, която да обезпечи плащанията? Договорът с ТЕЦ „Варна“ умишлено е направен такъв, че да има трудна събираемост и това да става по съдебен път. Но ние си водим делото, вярвам, че ще го спечелим и тези пари ще бъдат събрани“, посочи министърът. ползваме, са Гърция и Турция. В момента имаме договорка и с двете страни да ползваме такива терминали. Постигнали сме

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

3

Дедо МразИ

11.01 2023 в 02:57

Последствия от крадливо и некадърно управление на Лъжеца и Крадеца

345

1

Джендо Джедев

10.01 2023 в 20:04

Ама моля ти се, ако се задържите на власт не само ще се стигне до арбитраж, ами и ще го загубите. Все пак от пасольството си имате поръчение! ;)