България започва преговори с турската държавна компания Боташ за доставка на природен газ

OFFNews 12 декември 2022 в 09:56 3046 2

Терминал за втечнен газ.

Снимка BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation

Компанията разполага с терминал за втечнен газ в Мармара Еереглиси край Чорлу на брега на Мраморно море.

България започва преговори с турската компания „Боташ“ (BOTAŞ Petroleum Pipeline Corporation) за доставка на природен газ, съобщи в понеделник сутринта Bloomberg HaberTürk. В петък министърът на енергетиката в служебното правителство на Гълъб Донев Росен Христов проведе среща в Истанбул с ръководството на „Боташ“ в рамките на посещението на българската делегация, водена от президента Румен Радев, в Турция.

„Благодарение на разговорите и добрите отношения между президентите Ердоган и Радев можем да започнем преговори за доставки на природен газ от Турция“, каза министърът на енергетиката Христов в началото на срещата с генералния директор на Боташ Бурхан Йозджан. Двамата са обсъдили и възможностите за сътрудничество в областта на производството на зелен водород и улавянето на въглерод.

За днес са насрочени работни срещи на експертно ниво.

„Боташ“ е държавна компания оператор на тръбопроводи за суров нефт и природен газ, създадена през 1974 година за обслужване на петролопровода „Киркук – Джейхан“. Сега компанията притежава и тръбопроводите „Джейхан – Къръккале“, „Батман – Дьортйол“ и „Шелмо – Батман“, управлява национална газова мрежа с дължина 4500 километра и терминал за втечнен газ в района на Мармара Ереглиси на брега на Мраморно море, недалеч от Чорлу. В международен план участва в тръбопровода „Баку-Тбилиси-Джейхан“, участъка от арабския газопровод между Сирия и Турция и тръбопровода „Турция – Гърция“. Партньор е и по проекта за газопровода „Набуко“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

1

Moirae

12.12 2022 в 11:42

Ще излезе ли Делян Добрев сега да се разреве, че ще се доставя руски газ, какъвто това всъщност ще е? Отново, Алексей Милер беше в Истанбул по същото време с Радев.