Решението за експулсирането на руските дипломати е взето. Връщане назад няма

Въпросът е защо това не се е случило преди години

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2022 в 10:50 2366 4

Лорер

Снимка БГНЕС

Даниел Лорер

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати и взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика, обяви министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер пред БНТ.

"Ако има нещо, което сме показали през последната 1 година, е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти - това не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и е резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция", коментира Лорер.

Той напомни, че реципрочността е механизъм, който позволява дипломатите да бъдат изпратени в родината си.

"Ако сме искали пълна реципрочност, е трябвало да се изгонят още няколко, тъй като България има само 15 дипломати в Москва. Самото естеството на тяхната мисията е потресаващо и толкова години това е било толерирано", възмути се министърът .

Коментарите на посланик Елена Митрофанова за продължителността на кабинета Лорер тълкува като вмешателство във вътрешните работи на България от високопоставен представител на чужда държава, което е недопустимо.

Лорер смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати.

"Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало. ЕС отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията. Благодарим на агресивната руска дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях", посочи  Лорер.

По думите му "Лукойл - Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи.

"Опасно е обаче, ако АЕЦ "Козлодуй" остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли откъде да го взима. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем", успокои министърът в оставка.

За "Продължаваме промяната"

За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха промяната преди година. И двамата доказаха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, за да има повече доходи за хората. С тази проста мисия спечелихме последните избори. Асен Василев в момента има много тежка мисия. Заедно с него трябва да намерим дали в българския парламент има мнозинство, което не го е страх да спрем кражбите, посочи Даниел Лорер.

"Въпросът е под ръководството на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни, за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление", допълни той. 

По думите му Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой, преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Лорер смята, че мотивите за вота за финансите и икономиката са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза - инфлация, пандемия и война.

Лорер предупреди, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възстановяване и устойчивост няма да дойдат.

Според него вчера президентът при връчването на мандата е откликнал на посланията на промяната, че ако не правят реформи достатъчно бързо, статуквото ще си поиска държавата обратно.

"Иска ми се да вярвам, че президентската институция стои зад народа и го обединява", каза Даниел Лорер.

Северна Македония

По отношение на Северна Македония Лорер заяви: "правителството отново коригира един дефект от миналите години - дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ.

За френското предложение заяви, че никой няма да свърши изцяло нашата работа - следващите български администрации трябва да следят за нашия интерес, ако трябва пак да се наложи вето, ако нещата излязат извън контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2259

5

Mateevk

02.07 2022 в 22:43

Когато местното ни население бъде изтребено от ракета "Сармат", тука ще дойде др. Рогозин. Самият той го каза на нас, страхливите българи! А аз на руснаци от такъв ранг вярвам безрезервно. Доказаха го с думите си още в навечерието на войната, която всъщност не е война и нападениетко над Украйна, което на практика е изнесена на предни позиции защита. Имам предвид Захарова, Песков, Лавров и останалите отговрни другари в Кремъл начело с най-отговорния другар там.

-165

4

редовно четящ

02.07 2022 в 15:38

Много ме радва тролската истерия! Страх, паника и злаоба! За първи път от много години България се изправя достойно пред вековния си враг и безскрупулен колонизатор руzия! Това е само началото. Има надежда да станем нормална европейска държава и децата ни да спрат да се изнасят в чужбина.

1071

3

4rnor

02.07 2022 в 14:33

Към 2. Ще започна още от първият ти пример. Ако това, което стана с газа е наистина илюстративно какво ни предстои ...... за пръв път от десетилетия имам някаква надежда, че най-накрая ще заприличаме на адекватна държава. Най-накрая, " българин да се наричам – първа радост е за мене" ще придобие някакво реално покритие. Нещо, което привърженик на най-предателската партия, "Възраждане", няма как да разбере .... никога. Вие сте роби, страдащи от Стокхолмски синдром, а не националисти. Когата най-голямата тиня на българската политика - ДПС, излизат по-големи националисти от вас (в действията си), си прави сметка какво дъно сте всъщност. .....

-2485

1

евроатлантик

02.07 2022 в 11:20

И на последно, но не по важност място - още парични потоци да се насочат към семейство Лорер!