Реформаторите предлагат парламентът да избира главния прокурор

OFFNews 16 септември 2014 в 20:56 3181 1

Избор на главния прокурор от Народното събрание - с възможност за предсрочно прекратяване на мандата. Това е записано в управленските приоритети на Реформаторския блок за предизборната кампания 2014.

Програмата на блока е подготвена след дълго съгласуване с експертите в Гражданския съвет, външни експерти и представители на браншовите организации и бизнеса, съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В платформата се подчертава, че една от главните цели на десния съюз е "реформа в съдебната система, която да гарантира независимост на съда, освободена от политически игри и корупция". 

Според реформаторите тази цел трябва да бъде постигната чрез: операция чисти ръце в съдебната система; гражданска защита извън МВР; гарантиране на пряк избор на ВСС и ВПС от квотите на съдиите и прокурорите; разделяне на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет; активна роля по изграждането на Европейска прокуратура и гражданска защита извън МВР; гарантиране на принципа на случайно разпределение на делата;парламентарен контрол за отчетност на съда, ВСС и прокурорите; единната информационна система за противодействие на престъпността с ефективен обществен контрол;въвеждане на конституционни гаранции, че за всяко назначение в тези сфери ще се носи персонална отговорност; силна специализирана прокуратура, разследваща корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта;

РБ настоява за "въвеждане на електронно управление в държавната администрация като средство за значително повишаване на качеството на предлаганите услуги за фирми и граждани, намаляване на цената на тези услуги, времето за тяхното предоставяне, както и за намаляване на възможностите за корупция в администрацията и управлението".

Реформаторският блок настоява още за преустановяване на проекта Южен поток до съответствието му с европейското законодателство и постигане на доказана икономическа полза за България, както и за удължаване на живота на 5- ти и 6- ти блок на АЕЦ Козлодуй.

Десният политически съюз се обявява и срещу "практиките за държавно влияние върху източниците на финансиране на търговските медии чрез средствата за реклама и информационни кампании".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови