Реформаторите: Пишем си 4.50, време е рязко да ускорим реформите

Горанов направи тежък политически гаф с начина, по който представи предложението за дълга, заяви Радан Кънев

OFFNews 21 февруари 2015 в 16:11 4429 8

Снимка БГНЕС/РБ

Реформаторският блок оцени първите 100 дни от работата си във втория кабинет "Борисов" с 4.50.

Те отчетоха първите 100 дни на форум в Поморие.

Положителните страни на управлението са, че има стабилност, че е довело до консолиция на РБ и че е ускорило реформите. Сред успехите на кабинета Зеленогорски посочи актуализацията на бюджета, изплащането на парите на вложителите в КТБ, приемането на бюджета за 2015 г., "отпушването" на еврофондовете, задвижването на здравната реформа.

„4,50 е лична оценка за участие на РБ в правителството. Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на Реформаторския блок", каза съпредседателят на РБ Найден Зелерогорски. По думите му Реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление.

Той допълни, че партиите в Блока ще се явят заедно на предстоящите местни избори и подчерта, че Реформаторите продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите.

"Време да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите", заяви лидерът на ДСБ Блока Радан Кънев и каза, че оценката е много добра, а не отлична именно заради скоростта на реформите.

Кънев определи като "тежък политически гаф" начина, по който финансовият министър Владислав Горанов е представил предложението си за 3 г. правителството да вземе 8 милиарда евро дълг.

"Начинът, по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ, освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф", каза Кънев.

Реформаторите обаче подкрепят предложението в същина.

Според Зеленогорски на държавата даже са необходими не 8 млрд. евро, колкото е записал Горанов в договорите с банките консултанти по дълга, а 9.5 милиарда.

"Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи. Това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза", подчерта Зеленогорски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови