"Реформаторите не знаехме, че антикорупционното звено започва работа"

OFFNews 08 април 2015 в 10:12 2178 2

Снимка БГНЕС

"Не знаех, че ново антикорупционно звено започва работа към прокуратурата. Научих го от медиите", заяви председателят на комисията по вътрешна сигурност към Народното събрание и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов в ефира на Нова телевизия.

Специалното звено, което ще бори корупцията бе обявено в понеделник от вицепремиера Меглена Кунева. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с депутатите от РБ, за да обсъдят съдебната реформа.

"Ако ние от РБ излезем от властта, ще се провали всичко. Съдебната реформа няма да се случи. Главният прокурор Сотир Цацаров се опитва да ни каже: Без мен няма да стане."

Самото искане на обвинител N1 да бъдат оттеглени промените в ГПК, които овластяват допълнително държавното обвинение, той определи като "доста театрално".

"Идеята прокуратурата да встъпва в граждански процеси била на бившия главен прокурор Никола Филчев, който е "останал в своя социалистически плод-зеленчук". Атанасов сега се чуди дали пък самият Филчев не пише някои от идеите за промени.

Реформаторът смята, че някой се опитва да имитира съдебна реформа у нас, като пуска експресни предложения за промени в законодателството "по бързата писта". Промените в Гражданския процесуален кодекс, инициирани от ГЕРБ, които бяха внесени изненадващо показвали според депутата "че се оказва натиск по всякакви канали".

"Имам чувство, че се извиват ръце, а основната задача на тази операция е да се запази статуквото в съдебната власт", коментира реформаторът.

Атанасов предложи задочно на герберите да не забравят кой е скалъпил аферата "Костинброд" и скандала с КТБ. Затова не го питал нищо по повода, но пък бил притеснен, че ще го ръководи "един зам.-главен прокурор". На въпрос на водещите за интервюто на същия зам.-главен прокурор през уикенда (Борислав Сарафов говори в неделя пред Диана Найденова - б.р.), той каза, че няма да споменава имена, за да не го осъдят.

"Въпросното лице няколко пъти участва в публични изяви с чисто политически отенък... Имам предвид какво се случва с тефтерите на Златанов, Костинброд и т.н. Това бяха политически ходове, което не е допустимо от един магистрат", каза Атанасов и намекна, че скандала с КТБ и аферата "Костинброд" се ръководят от един зам.-главен прокурор.

Той сподели и свое притеснение от пакета предложения за промени в НПК, които овластяват само шефа на Върховния касационен съд да разрешава СРС-та за магистрати, а само и единствено главния прокурор да ги иска.

"По закон заявителят е органът, който има право незабавно да получава резултатите от експлоатацията от СРС. Главният прокурор ще има ли време да прави нещо друго, защото по цял ден ще трябва да чете какво си говорят магистратите", попита риторично Атанасов. По повод вчерашното изказване на Сотир Цацаров, че опитват да го "пришиват" къме Делян Пеевски, депутатът каза:"Той трябва да отговори защо го свързват с Пеевски, аз откъде да знам."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови