Радан Кънев подаде оставка като говорител, постави ултиматум на РБ заради ГЕРБ

ОFFNews 04 август 2014 в 13:09 11701 40

Радан Кънев
Радан Кънев

Реформаторският блок е в сериозна криза и единството му е под въпрос, стана ясно на провеждащото се в момента заседание на Изпълнителния и Гражданския съвет на блока.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на дясната коалиция, бе съобщено малко след началото на съвещанието.

Кънев посочва няколко мотива за решението си, като акцентира върху влиянието на Бойко Борисов и ГЕРБ върху Реформаторите. Това според десния лидер е пагубно за коалицията.

Първият е разколебаният единен образ на РБ, който по време на кампанията за евровота, по думите на Кънев, е бил подменен с подменен от образ на "традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси".

Вторият мотив е невъзможността на Изпълнителният съвет на ПБ да формира убедителна и силна обща политика за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

Трето, общото бъдеще на блока няма подкрепа на част от партньорите в коалицията. Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите. 

Като четвърти мотив той посочва поставянето пред свършен факт на Изпълнителния съвет относно позицията на блока за актуализацията на бюджета. "Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт", посочва Кънев. 

Припомняме, че на консултациите за актуализацията на бюджета в президентството в петък РБ бе представен от лидера на България за гражданите Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски. От изказването на Кунева тогава се разбра, че РБ променят позицията си за актуализацията на бюджета, за която първоначално бяха "против". Смятам, че може да се даде подкрепа, но условието ни е намаляване на публичните разходи. Разплащането с фирмите, връщането на ДДС, грижа за най-уязвимите - пациентите, са нещата, около които трябва да се обединят партиите, каза тогава Меглена Кунева.

"При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов", обобщава мотивите си Радан Кънев.

...

Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции, заявява Кънев.

По думите на лидера не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013 г., с Началата на обединение на партиите от Блок. 

Отговорът на Бойко Борисов не закъсня. "Толкова съм свикнал някой да оправдава неуспеха си с мен, че дори не ми се коментира казаното от г-н Кънев, защото истински се надявам, че Реформаторският блок ще бъде наш партньор", написа във фейсбук председателят на ГЕРБ.

След заседанието на Реформаторите Радан Кънев отказа да коментира кой сближава дясната коалиция в ГЕРБ. Той обяви, че се надява още партии да се присъединят към блока.

Пълното изказване на Радан Кънев:


До: ИС на Реформаторски блок
ГС на Реформаторски блок


З А Я В Л Е Н И Е

От Радан Кънев, говорител на РБ


Уважаеми колеги,

С настоящото депозирам пред Вас оставката си като говорител на Реформаторския блок, със следните мотиви:

1. В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси.

2. Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

3. Общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства.

4. РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.

При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов. 

Така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ.
РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера.

Тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление.

Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции.

Вярвам, че не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013г., с Началата на обединение на партиите от Блока, и потвърден със смелия ни план за излизане от кризата от декември 2013г. Ние сме надеждата на над половин милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях.

София
04.08.2014г.

Радан Кънев
говорител на Политически съюз Реформаторски блок
председател на ПП Демократи за силна България

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!