Реформатори: Велоалея при всеки основен ремонт на улиците

OFFNews 12 юни 2015 в 11:45 3326 3

Законодателни промени, целящи задължителното изграждане на велоалеи при основен ремонт на уличната мрежа, внесоха тази седмица Петър Славов, Иван Иванов и други депутати от ПГ на Реформаторския блок.

Текстовете, които депутатите предлагат да бъдат добавени към Закона за устройство на територията, са два. Първият гласи, че при извършване на ремонт на уличната мрежа е задължително да се изгради инфраструктура за велосипедно движение. Добавя се и преходна разпоредба, целяща новите условия да важат и за пътни участъци, чиято процедура по проектиране вече е започнала.

В своите мотиви депутатите отбелязват, че изграждането на велоалеи и условия за по-екологичен превоз чрез велосипеден и градски транспорт трябва да бъде приоритет на местните власти. Затова е важно чрез Закона за устройство на териториите местните администрации да бъдат задължени при извършване на ремонт и рехабилитация на съществуващи пътни артерии едновременно с това да създават условия за безопасно и удобно предвижване на велосипедисти чрез изграждането на велоалеи или друга инфраструктура за велосипедно движение.

Не трябва да се действа „на парче“, отбелязват още реформаторите. В дългосрочен план това ще окаже и положителен финансов ефект, понеже няма да се налага определени пътни артерии да бъдат ремонтирани повторно, за да се изградят велоалеи. 

Основните инициатори на промените, Петър Славов и Иван Иванов, са сред основните привърженици в Парламента на екологичния транспорт. В края на месец май по тяхна инициатива до Народното събрание беше поставена стоянка за велосипеди, а Славов многократно е заявявал пред медии, че предпочита да стигне до работа с колело или метро, вместо с автомобил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!