Петър Славов: Внесохме промени за ДДС, искаме праг от 200 000 лева

Поправките подпомогат малкия и среден бизнес

OFFNews 10 юни 2015 в 14:59 3850 3

Депутатите Петър Славов, Вили Лилков и Настимир Ананиев от Реформаторския блок внесоха предложения за изменение на Закона за ДДС и Закона за счетоводството. Те предвиждат мерки за насърчаване на предприемачите и малкия бизнес чрез повишаване на праговете за задължително регистриране по ДДС, облекчаване на изискванията към финансовите им отчети и тяхното одитиране. 

Според действащия в момента Закон за данък върху добавена стойност при достигане на 50 000 лв облагаем оборот, фирмите са длъжни да се регистрират по ДДС. Това значително усложнява счетоводната отчетност, като фирмите са длъжни да подават ежемесечни справки за покупките и продажбите, и справка-декларация по ДДС. Поради тази причина много търговци изкуствено се „задържат“ под установения праг от 50 000 лв, за да не се регистрират по ДДС като не отчитат част от приходите си. Предложението на реформаторите е прагът да бъде повишен до 200 000 лв.

Поради сходни причини депутатите предлагат и промени в Закона за счетоводството, които предвиждат прагът за въвеждане на задължителен финансов одит да бъде повишен от 100 000 лв на 200 000 лв. В своите мотиви народните представители посочват, че микро и малките предприятия често са от семеен тип и не са листвани на фондова борса, нито се предлагат на публичния пазар под каквато и да е било форма. В този смисъл задължителният финансов одит, който е и сериозен разход за тези предприятия, е излишен.

Очакваме тези предложения да подпомогнат малкия и среден бизнес и да окажат положителен ефект върху изсветляването на част от сивата икономика, като така донесат и повече данъци в държавния бюджет. В момента някои търговци крият значителна част от приходите си, заради тежките процедури и счетоводна отчетност. Тези облекчения са насочени към собствениците на малък и среден бизнес, които бяха най-засегнати от финансовата криза. Някои държавни институции вече изразиха подкрепа за предложенията ни, надяваме се че ще получим нужните гласове и в пленарна зала, коментира Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!