Реформатори осъдиха БНБ за скритата заплата на Иван Искров

Симона Костадинова 21 януари 2016 в 13:30 3873 6

Петър Славов и Мартин Димитров

Депутатите от гражданската квота към РБ Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Българската народна банка (БНБ) за отказан достъп до информация за заплатите и бонусите на бившите управител и подуправител на БНБ Иван Искров и Цветан Гунев.

Според днешното решение на Върховният административен съд БНБ трябва да обяви публично размера на получените суми през първото полугодие на 2014 г. - преди затварянето на на КТБ, както след него, до 30 юни 2015 г. Централната банка обаче има правото да обжалва.

"Съдът задължава БНБ да ни отговори как 557-те хиляди лева, дадени общо като бонуси на Управителния съвет за 6-те месеца преди фалита на КТБ, са разпределени между 7-та членове на съвета. Кой колко е получил персонално", обясни Димитров.

БНБ ще трябва да съобщи и дали е имало методика за определяне на допълнителните възнаграждения. Противното би означавало, че някой еднолично е определял бонусите.

Ключов въпрос е как е била оценявана финансово работата на Цветан Гунев през 6-те месеца преди затварянето на КТБ, подчерта Димитров.

"Надяваме се след това решение на ВАС да получим отговор на въпроса колко е била заплатата на Иван Искров, бонусите му, заплатата и бонусите на шефа на Надзорния съвет", каза и Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews