Реформатори осъдиха БНБ за скритата заплата на Иван Искров

Симона Костадинова Последна промяна на 21 януари 2016 в 13:30 3425 6

Петър Славов и Мартин Димитров

Депутатите от гражданската квота към РБ Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Българската народна банка (БНБ) за отказан достъп до информация за заплатите и бонусите на бившите управител и подуправител на БНБ Иван Искров и Цветан Гунев.

Според днешното решение на Върховният административен съд БНБ трябва да обяви публично размера на получените суми през първото полугодие на 2014 г. - преди затварянето на на КТБ, както след него, до 30 юни 2015 г. Централната банка обаче има правото да обжалва.

"Съдът задължава БНБ да ни отговори как 557-те хиляди лева, дадени общо като бонуси на Управителния съвет за 6-те месеца преди фалита на КТБ, са разпределени между 7-та членове на съвета. Кой колко е получил персонално", обясни Димитров.

БНБ ще трябва да съобщи и дали е имало методика за определяне на допълнителните възнаграждения. Противното би означавало, че някой еднолично е определял бонусите.

Ключов въпрос е как е била оценявана финансово работата на Цветан Гунев през 6-те месеца преди затварянето на КТБ, подчерта Димитров.

"Надяваме се след това решение на ВАС да получим отговор на въпроса колко е била заплатата на Иван Искров, бонусите му, заплатата и бонусите на шефа на Надзорния съвет", каза и Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2016 в 14:18

Днес имате и добри новини OFFNews!
Радвам се, че са осъдили БНБ.Радва ме и резултатът от експертизата на записите за двете каки.А също и "АЕЖ поиска Плевнелиев да наложи вето на Закона за обществените поръчки".

Ще се радвам и ако не публикувате цинични и вулгарни коментари.
Благодаря предварително!:)

21.01 2016 в 14:16

Още като дъвкахме казуса тука беше ясно, че решението да не се обявят заплатите е правово неиздържано.

Както знаем обаче, управляващото мнозинство си избра удобен началник на БНБ и остави стария екип - тоя, дето беше виновен за липсата на контрол върху банката на Цв.В.

Така се отнасят с вас, уважаеми избиратели.

21.01 2016 в 14:12

До Полковника от ДС - ти си мръсен, червен педал, като цялата комунистическа крадлива пасмина.

21.01 2016 в 13:47

Браво! Тези двамата Мартин Димитров и Петър Славов имат редица положителни инициативи около горивата напоследък. Без много шум и излишен патос си вършат работата. Точно такива трябва да са народните представители, а не циркаджии по сутрешните блокове.

21.01 2016 в 13:46

Мартин Димитров е един от най-свестните депутати, които сме имали
как не ги е срам СДС, че го разкараха и сега прецедател им е онзи лукав Лукарски

21.01 2016 в 13:44

Имах много ниско мнение за МАртин Димитров обаче човека с дела показва че е далеч по-стойностен от другите реформатори!

С кеф бих гласувал за него, ако има как да не идва в комплект с Радан Кънев и Меглена Кунева.