Според Цацаров "трите "Да" в референдума са задължителни

OFFNews 09 декември 2016 в 14:11 7296 9

Според Цацаров

Според главния прокурор Сотир Цацаров трите отговора "Да" на референдума, иницииран от Шоуто на Слави, са станали задължителни. Това става ясно от писмо до екипа на шоумена, което беше представено от екипа на предаването. От прокуратурата потвърдиха за OFFNews, че писмото е автентично. 

В края на миналата седмица Слави Трифонов се срещна с Цацаров заради подадените жалби за отмяна на резултата от референдума. Шоуменът предаде на главния прокурор папка с изборни нарушения, свързани в референдума. В отговор, той е получил писмо от обвинител № 1, в което се посочва, че "Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни."

Цацаров съобщава, че подадените сигнали са пратени по компетентност на Върховната административна прокуратура и изложените доводи в подкрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата.

Главният прокурор отбелязва, че обект на отделна проверка ще бъдат и "всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума". Цацаров все пак отбелязва, че компетентен за произнасяне резултатите от национален референдум е единствено Върховният административен съд.

Според Цацаров недостатъчният брой гласували, който трябва да направи референдума задължителен, "не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени". И допълва:

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата. В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им. Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

9

Лопе де Вега

31.12 2016 в 09:35

Декорчо, оправи си правописа, научи се да четеш и да разбираш прочетеното и после се включвай тук. Апропо, аналфабети като теб не могат да ме обидят. Я, ти па не знаеш кво е това аналфабет.

Поздрав!

11995

8

DEKORY

14.12 2016 в 17:33

Лопе де Вега Вие показвате,че сте идиот.Защото един нормален човек няма да плуе към някой които дори не познава.Тази държава е такава,защото има такива хора като теб или вероятно твоето поведение.Как може да си позволите да обиждате?
Това е чуждо мнение.Показвате малкодушие,простащина и много лошо въспитание Лопе де Вега.Първо научете се да приемате чуждата гредна точка и ако я изказвате да имате обоснована такава.

Поздрави Dekory.

29216

7

Лопе де Вега

09.12 2016 в 21:12

Декорчо, аз съм един кьорав абсолютно никой, но кое си ти, нищожество, да ме обсъждаш? По-добре прочети внимателно поста ми, не че ще го разбереш, но поне опитай. А ако не знаеш къде живееш внимавай, че ония с телефонните мурафети може да ти отмъкнат стотината лева, които имаш, мършо.

Абе нема ли тука некъв филтър за идиоти, бе.

Поздрав!

11995

6

DEKORY

09.12 2016 в 17:40

Е,Лопе де Вега ти си абсолютно никой да се изказваш .
В такава скапана държава ли да се продължава да се живее ?
Ти кьорав ли си?
Не виждаш ли че всички тия на власт са крадци?

14355

5

neverland

09.12 2016 в 15:52

А според мен "трите "Да" в референдума НЕ са задължителни. На!

21058

4

рамбо

09.12 2016 в 15:23

Главния прокурор май се прави на политически коментатор, което изобщо не му работата. От него се иска да каже дали референдума е задължителен ПО ЗАКОН или не! Вместо това той почва да разсъждава, все едно се намира на пейката пред блока.

12013

3

тедиф

09.12 2016 в 15:08

др.цаца,що не си гледаш работата?Ако те мързи - а това е ПОВЕЧЕ ОТ ВИДНО,а сега се оказва,че не си знаеш и служебните задължения,ПОДАВАЙ ВЕДНАГА ОСТАВКА!

29216

2

Лопе де Вега

09.12 2016 в 14:47

Няма по-важна задача в държавата от угаждането на слави.
Дори спазването на законите не е важно! По бойковски! По комунистически! По целесъобразност! Кой е тоя цацаров да обсъжда въобще законността на резултатите от референдума? Затова са ВАС и след него ВКЦ!. Е, ако има нарушения, той е длъжен да направи съответните разпореждания. Всеки в това гнило блато се занимава с това, което не му е работа. Маман пльор, пичове.

Поздрав!

29585

1

Izalina

09.12 2016 в 14:37

Цацаров нямаше ли по-важна грижа с днешна дата?

hint - Вихри се пред WCC.