РБ: Троловете в интернет трябва да се ограничат законово

OFFNews Последна промяна на 02 април 2015 в 10:16 11356 72

Троловете в интернет трябва да се ограничат законово. Във Великобритания вече има предложение за до 2 години затвор за т.нар. „тролене“. Тези примитивните практики трябва да се признаят за грешни от партиите и да се прекратят със законова уредба.

Такова мнение изрази в ефира на bTV депутатът от РБ Антони Тренчев по повод на репортаж на bTV за използваните от политически партии интернет тролове.

"Не може, докато ЕК обявява за свой приоритет дигиталната икономика, у нас да се принизява интернет в платформа за тролове", каза Тренчев и добави, че по време на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ, която предстои той да ръководи, ще проведе срещи с представители на Британския парламент, за да се обсъдят законовите мерки, които те предлагат против интернет троловете, за да си види кои от мерките са приложими и у нас.

Според Тренчев интернет „троленето“ отблъсква младите хора от политиката и те не трябва да бъдат насърчавани да се занимават с недостойни практики. Той каза, че е присъствал на официален форум по проблемите на интернет-комуникацията, където публично представители на БСП са признали, че разполагат с 50-60 души в офиси, ангажирани с интернет-тролене и писане на положителни коментари за БСП и негативни за опонентите им.

Попитан за ползването в интернет на контролирани коментари и от ГЕРБ, за което bTV показа репортаж в предаването, Тренчев бе категоричен, че като човека, отговарял в „Движение България на гражданите“ за интернет-комуникацията, от ДБГ никога не са ползвани такива услуги.

"Аз лично предпочитам да изляза със собственото си име и да си кажа мнението открито, както и правя, а не да се представям за някой, който не съм", подчерта Тренчев.

Той съобщи, че е запознат с тарифи за от 2 до 7 лева на коментар от различни компании за т.нар. управление на интернет репутацията и обяви подобни практики за крайно недопустими за политически партии, независимо от коя част на спектъра са.

Попитан за троловете на ДСБ, Тренчев каза, че председателят на ДСБ ясно е признал за грешката да ползват тролове като Тренчев добави, че адмирира тази оценка и призова всички политически партии да се откажат от практиката с троловете публично.

"ГЕРБ също да се отрекат от тази практика и да кажат, че е грешна. Председателят на младежкия ГЕРБ е мой колега, аз бих обсъдил с него как законово да се регулират правила за комуникацията в интернет с цел да не се допускат повече такива практики", каза Тренчев, като изрази надежда, че подобни законови промени ще се подкрепят в парламента от всички политически сили.


За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 11:36

Забранете троленето! Оставете "Bias"-а намира.

03.04 2015 в 18:19

Свободата на словото и правото на изказването на мнение, включително и платено такова (реклама) са твърде ценни, за да се забраняват ... иначе правим кръгом и с бодра крачка тръгваме по пътя към тоталитаризма.

Троловете са много полезни за развитието на имунната система на едно интернет общество. Рано или късно критичното мислене ще надделе и няма да бъда важно кой и как го казва, а какво се казва. А ако не надделе ... простите да му мислят! :)

03.04 2015 в 07:02

Е добре де, тоя "Jack Daniels" като какъв ТРОЛ се явява .... ГЕРБЕРАСТКИ или СЕДЕРАСКИ и от къде му идват опорните точици!!!!

02.04 2015 в 22:51

Вместо да си губите времето с подобни глупусти има по-лесен начин за справяне с проблема.

5 години затвор за про руска пропаганда и никакви условни присъди решават нялоко проблема на веднъж02.04 2015 в 22:13

Единственото до което може да доведе тази полезна идея е повод всички коментиращи да бъдат следени законно за добрата кауза. Аз като имам мнение и съм недоволен от сегашното и предишното управление и искам да го споделя коментирайки по три пъти на ден с аргументи това прави ли ме трол? Друг е въпросът, че под моя коментар са писали само вулгарни тролове на герб.

02.04 2015 в 21:53

Свобода на словото... Време е да се поговори малко и за отговорността ни към тази свобода, защото Интернет пространството, вкл. тази дискусия, преливат от негативни коментари, не по същество, а с лични нападки. Изобщо не ме интересува дали ще се приеме законово ограничение. Според мен е отговорност на всеки един администратор да не допуска подобни коментари, а да насърчава споделянето на конструктивни мнения.

02.04 2015 в 21:42

Дали ако се изпърдя на тази карикатура в устата ще даде фира.

02.04 2015 в 21:27

А за троловете в парламента някви забрани??!
Трябва ли публично да се екзекутира някой депутат или министър че господата управници да се постегнат малко и да спрат да мислят само за себе си? Незнам до кога си мислят че ще слушаме и ще търпим само глупости

02.04 2015 в 21:17

Интересно явление е, наемниците на Лийдуей Медия Солушънс, агитиращи за Костоваците, да се крият зад "високоинтелектуални" чуждоезични имена.
Например:
hanseatic
spirit
dada
nene
Molia
Ramadan
ePEDAL
iseEBE
и си мислят, че тия имена ги възвисяват до Драгалевските "интелектуални" нужници.
Е, бъркат.
Ама истината е, че са толкова тъпи, че и за гей-дружинката на ГъзЪ не могат да кандидатстват.
Язък им за барута.


02.04 2015 в 21:05

Мозъчна пръдня .. по-голяма глупост не бях чувал СКОРО ..