РБ предлага комисия за разследване болниците с най-големи дългове

Нели Чолашка 20 март 2015 в 16:10 2997 3

Д-р Димитър Шишков

Реформаторският блок депозира днес в деловодството на Народното събрание предложението за създаване на парламентарна анкетна комисия за болниците с големи задължения.

Идеята е комисията да работи 3 месеца. Предложението е подписано от 49 народни представители от всички партии, без "Атака" и ДПС. Идея за тази комисия е на д-р Димитър Шишков от ДБГ, член на здравната комисия.

"Има много недоволни от създаването на временната анкетна комисия за болниците с най-големи задължения. Хората обаче трябва да знаят истината за тези дългове от над 630 млн. лева, иначе доверието им в здравната система няма да се върне", коментира д-р Шишков.

Така от РБ искат да помогнат на здравния министър Петър Москов, който е тяхната квота, да направи планираните реформи в здравеопазването.

Като болници с натрупани големи дългове той даде за пример болницата „Свети Георги“ в Пловдив с около 43 млн. лева задължения, болниците във Варна, Стара Загора, Бургас, „Александровска“ и Пета градска болница в София.

"За да се направят такива задължения, те са трупани във времето. Дали заради поемане на спешни случаи, заради некомпетентен директор или поради неразплащане на държавата – това ще се изясни от комисията и ще е добра поука за бъдещите управници на тези болници, а и самият министър и ние като реформатори ще сме предприели превантивни мерки, за да не се стигне до още по-голяма задлъжнялост на болниците", обясни Шишков.

Той добави, че не може мениджъри, натрупали огромни задължения, да преминават от един на друг директорски пост по болниците, без да има санкции и обясни, че комисията може да извика директорите, да изисква документи, да провери причините за дълговете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!