РБ: Не сме се венчали с властта. СДС: Искаме стабилност на коалицията

Симона Костадинова 31 юли 2015 в 13:55 2543 4

Реформаторският блок (РБ) искат спешно свикване на Съвета за развитие в началото на другата седмица, защото според тях заложените реформи се бавят.

Това стана ясно от позицията им, представена в Народното събрание.

Според тях трябва да се заложи график с дати, до които ключовите за кабинета реформи да бъдат приети. Те смятат още, че всички политически сили в управлението трябва да поемат ангажимент за спазването им. От РБ посочиха, че ключовите реформи са - конституционните промени, Законът за съдебната власт, за предотвратяване на корупцията и за лечебните заведения.

"Съжаляваме, че в последния парламентарен ден един от приоритетите, свързан със съдебната реформа, който е антикорупционния закон, се отложи. Това е знак, че не се намери достатъчно политическа водя да се противодейства на статуквото, на чието разбиване разчита цялото българско общество", заявиха от реформаторите по повод провала на днешното гласуване на закона "Кунева".

Реформаторите подчертаха, че не са се "венчали за властта" и биха се чувствали "по-комфортно в опозиция". Те обаче се надяват дебатите между партиите в управлението да продължи в рамките на този политически формат

Реформаторите коментираха и заявката на ГЕРБ, че се обмисля намаляване на бройката на министрите от квотата на РБ:

"Доколкото си спомням, това е тема на министър-председателя, а не на народните представители. Ако той има да ни каже нещо, нека го направи на Съвета за развитие", каза депутатът от РБ Найден Зеленогорски. Той обаче отказа да каже дали реформаторите ще напуснат управлението, ако Борисов наистина поиска да намали бройката им. 

СДС: Искаме да се запази стабилността на коалицията 

Ние, от Съюза на демократичните сили категорично заявяваме, че сме за запазването на целостта и стабилността на управляващата коалиция и призоваваме колегите си от всички парламентарни групи в нея, да не се поддават на провокации и да продължат да отстояват поетите ангажименти за осъществяване на така необходимите реформи за българските граждани. Това се казва в позиция на СДС. 

В декларацията на сините се посочва още:

Ръководството на СДС и народните представители на синята партия смятаме, че изборът на подуправители на БНБ, които са пряко свързани с фалита на КТБ и управлението на Жан Виденов, е голямата политическа грешка на приключващия политически сезон. Категорични сме, че беше направен опит за отклоняване на вниманието от
него, чрез създаване на напрежение и медийни престрелки в управляващата коалиция.

Нашата позиция е, че неприемането от НС на референдума, предложен от президента, и отхвърлянето на въпроса за мажоритарните избори, бяха вменени изцяло като вина на Реформаторския блок. Заявяваме за пореден път, че в СДС винаги сме отстоявали позицията си за преференция без праг, което ще позволи мажоритарен избор, според предпочитанията на гражданите. Тази позиция многократно беше заявена от РБ пред държавния глава.

Ние, от Съюза на демократичните сили, ще продължим да бъдем коректен и стабилен партньор в рамките на Реформаторския блок и управляващата коалиция и ще работим за постигането на пълен мандат на правителството
и изпълнение на програмата за управление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови