"РБ и ГЕРБ да си мерят приказките, за да не изгубим вота"

OFFNews 02 септември 2015 в 12:33 2496 2

"Независимо от това коя партия печели - ГЕРБ или РБ, общият резултат след вота трябва да бъде такъв, че да гарантира стабилност, както и че това, което имаме като управление, е безалтернативно".

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща на ГЕРБ с Реформаторския блок.

Той обясни, че ако ГЕРБ и РБ имат мнозинство сред кметовете и общинските съветници след изборите, то това ще бъде препотвърждаване на стабилността на правителството. И обратното - ако резултатите са лоши, то това би било лош сигнал за работата на правителството.

"Винаги съм твърдял, че в една коалиция няма малки и големи, защото никой от нас не си е самодостатъчен и трябва да проявим максимално такт, внимание и да си мерим приказките", каза още премиерът.

Борисов обяви, че в страната има места, в които ГЕРБ и РБ имат общи кандидати или подкрепят такива, но имало и места, където "битката ще бъде много интересна". Той обаче подчерта, че на ниво ръководство не трябва да се забравя, че стабилността на държавата стои над всичко. Именно затова партиите от управляващата коалиция се споразумели в предизборната кампания да не участват нито премиерът и вицепремиерите, нито министрите.

"Надявам се, че двете коалиционни партии, заедно с формациите, които ни подкрепят -ПФ и АБВ, да направим така, че септември месец да не е само предизборен, но и работен. И всичко това, което сме си поставили като амбициозни цели, да бъде финализирано. Местните избори, които са важни за всеки един регион, не биха били важни, ако развалим стабилността в държавата", каза Борисов.

РБ и ГЕРБ се договориха по три основни точки - стабилно управление чрез общи парламентарни приоритети, стабилизация на работата на парламентарното мнозинство, общи позиции по данъчната и бюджетна политика.

Кънев дори изтъкна, че в декларациите на РБ и ГЕРБ имало много сходни приоритети и това не било съгласувано:

"По важност на първо място е гласуването на промените в Конституцията през този парламентарен сезон, чрез продължаващ диалог с опозиционните партии. Гласуване на антикорупционното законодателство, гласуване на процесуалните закони и след приемане на промените в Конституцията - преминаване към закона за съдебната власт. Важни са и Законът за предучилищното и училищно образование, Законът за лечебните заведения, както и продължаващите промени в пенсионното и трудовото законодателство. Законът за комисията за финансов надзор също е важен."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови